Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се

...
Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се
Коментари Харесай

Петима българи бяха изправени пред съда във Великобритания за шпионаж в полза на Русия

Петима български жители бяха арестувани под стража, откакто се явиха пред лондонски съд, упрекнати в шпионаж в интерес на Русия.


Тримата мъже и двете дами участваха в Уестминстърския магистратски съд посредством видеовръзка от четири разнообразни пандиза, като резервираха безмълвие от самото начало, с изключение на, с цел да потвърдят имената и рождените си дати, заяви Би Би Си.

Всеки от тях е упрекнат в " скрит план за събиране на информация, предопределена да бъде директно или индиректно потребна на врага за да навреди на сигурността и ползите на страната ".

Твърди се, че хипотетичните закононарушения са осъществени сред 30 август 2020 година и 8 февруари предходната година.

Заместник-главният магистрат Тан Икрам остави петимата в ареста до идващото чуване по делото в съда " Олд Бейли " на 13 октомври.

Петимата - Орлин Русев, на 45 година, Бисер Джамбазов, на 42 година, Катрин Иванова, на 32 година, Иван Стоянов, на 31 година, и Ваня Габерова, на 29 година - бяха задържани от полицията за битка с тероризма през февруари по Закона за служебната загадка.

Преди това Русев, Джамбазов и Иванова бяха упрекнати в " владеене на подправени документи за идентичност с непозволени планове ".

Твърди се, че обвинените са правили наблюдаване на хора и места, набелязани от Русия.

Такова наблюдаване явно е имало за цел да помогне на Русия да организира враждебни дейности против задачите, в това число евентуални отвличания.

Описвайки обвиняванията, прокурорът Катрин Селби сподели, че " оперативният център в тази страна за закононарушението шпионаж " е благосъстоятелност на господин Русев.

Домашният му адрес е към този момент затворена крайбрежна къща за посетители в Грейт Ярмут.

Смята се, че Орлин Русев е провел и управлявал шпионските интервенции на клетката от Обединеното кралство. Твърди се, че сходни интервенции са се провеждали във Англия и Европа.

Петимата души са упрекнати, че са взели участие в скрит план с " лице, известно като " Ян Марсалек. Той не е упрекнат по делото. Русев е получил задача от чужбина от лицето.

Марсалек е най-известен като австрийски някогашен основен действен шеф на компанията Wirecard, който е търсен в Германия, откакто беше обвинен в осъществяване на машинация.

Смята се, че той е избягал на летище южно от Виена, преди да отлети за Беларус с частен аероплан, и в този момент се намира в Русия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР