Петилетният план – предсрочно! Класически лозунг отпреди 35-40 години. Медиите

...
Петилетният план – предсрочно! Класически лозунг отпреди 35-40 години. Медиите
Коментари Харесай

След 30 години демокрация бизнесът поиска медии като в Северна Корея

Петилетният проект – предварително! Класически девиз отпреди 35-40 години. Медиите разгласяват очерци и репортажи за процъфтяващата стопанска система, преизпълнени проекти, работещи фабрики и заводи и щастливия народ, обединен към партията и държавното управление.
Тогава беше по този начин. А в този момент? Сега по този начин е в Северна Корея...

На конгрес в столицата предприемачи декларирали: Българите няма да напущат толкоз всеобщо страната, а тези в чужбина биха се върнали, в случай че медиите у нас дават по-достоверна картина за локалната стопанска система и триумфите на бизнеса.

Сериозно обвиняване на мероприятие под надпис: “ Да извадим триумфа от анонимност ”. Организатор е Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Изказалите се и ръкопляскалите им без подозрение са съществени, умни и съобразителни хора с положителни приходи, а някои напряко богати.

Един от тях декларирал гордо, че малко на брой знаят, че първите две пера в българския експорт са машиностроенето и автомобилостроенето, както и електротехниката и електрониката. Същият човек попитал: „ Черногледството публична вяра ли е в България? Успехът въодушевяващ образец ли е или е плод на злоба и мотив за пояснения, че всичко е резултат от нагласени публични поръчки? Всеки триумф се изяснява с нагласени поръчки или с куфарчета, което е засегнатост за голямото болшинство честни, надарени български бизнесмени “.

Ами има и куфарчета, има и уредени публични поръчки, има и злоба и ненавист - има ги. Този господин не знае ли за тях? Къде е живял до момента? Има и почтени предприемачи, само че тяхното вървене по тъгите единствено удостоверява неприятния климат и среда.

Много образци мога да дам на този засегнат предприемач, само че ще се постарая да напомня най-важното.

Почтените и надарените бизнесмени реализират нещо тук макар системата и безбройните спънки, които срещат. „ Въпреки “ е основната дума…

Нататък… Съотношението на приходите на най-богатите и най-бедните 20% (квинтил) от популацията в България доближи рекордните 8.2 пъти през 2018 година Данните са на Евростат. Страната ни публично е оповестена за водач в класацията по подоходно неравноправие в Европейски Съюз след 5 години регистриран растеж на стопанската система. Самото неравноправие е несъмнено като „ сериозно “.

На последно място сме по стандарт на живот в Европейски Съюз. Така е към този момент 11-та година, откогато сме членове на съюза – данни на Евростат, Българска академия на науките и Национален статистически институт.

Но сме първи по смъртност и заболеваемост. Първи по неначетеност. Насилие в учебно заведение и фамилията. Първи по невисок предел на възрастта за пушене и приложимост на дрога.

Данните от края на септември сочат, че под прага на бедността у нас са 1 663 668 души. От няма и 7 милиона население!

Медиите ли са отговорни за това състояние? Единайсет години страната е на дъното и нито ръководството, нито стопанската система трансформират нещо. Нека бизнесът изясни на тези близо 1,7 млн души, че всичко е цветя и рози. Може някой да се върже, гледайки колоните с отиващи на отмора в Гърция българи. И за какво отиват там тези 5%, които могат да си го разрешат? Отговорът още веднъж е в бизнеса, а не в медиите.

Определящ за стопанската система на една страна е капиталовият климат. В интервала 2007-2017 година общият размер на задграничните вложения у нас остава неизменен - към 18 милиарда лева Върхова е била 2008 година, когато те са 24 милиарда лева, освен това най-вече са локалните вложения, т.е. на български бизнесмени.

Защо след това нещата потеглят надолу? Това би трябвало да кажат хората от бизнеса - ясно и високо. Но кой знае за какво не го вършат. И тогава се ражда концепцията да бъдат нарочени медиите, като приносители на неприятни новини.

А цифрите са безмилостни. За 10 години директните задгранични вложения (ПЧИ) са намалели 10 пъти в безспорна стойност и 14 пъти като % от Брутният вътрешен продукт. От 17,7 милиарда лева през 2007 година ПЧИ падат на 1,8 милиарда лева през 2017 година, а като % от Брутният вътрешен продукт от 28% през 2007 година понижават до 2% през 2017 година Това е ситуацията. Дори средствата от емигрантите са повече от директните вложения. И това ли медиите би трябвало да крият?

Списъкът на непознатите вложители, които са си тръгнали от страната през последните три години е дълъг най-малко колкото от Бояна до Подуенската гара…

Внушението, че хората напущат България, тъй като медиите не отразяват триумфите в стопанската система, е комфортно не толкоз за бизнеса, що се касае за ръководещите. И е доста рисково. Репортажите от следващата отрязана лента на следващия завод за кабели, седалки или пластмасови стопове и мигачи са първа вест в значително медии. Въпросните цехове постоянно се показват като големи фабрики, а държавното управление и ръководещите са посочени като създателите на светлото бъдеще. Но бедните не понижават. Защо?

Защото това са съпътстващи производства, осъществени от подизпълнители. Не че е неприятно, само че сходно нещо се случва на всички места – от Етиопия през Перу до Камбоджа.

Големият проблем в България е корупцията, само че на въпросния конгрес тази тематика явно е била нежелана. Корупцията обгръща хора от най-високото равнище на страната до най-ниското, където небогати хора си продават гласовете, с цел да оцелеят няколко дни.

Да не забравяме и ужасната администрация, тромавите административни процедури, разрушеното гражданско общество, неефективното правосъдие. Липсата на правдивост демотивира жителите, трансформира ги в пасивни очевидци на всичко, което се случва.

Това, че медиите незадоволително отразяват достиженията на стопанската система, е гадна неистина. Пише се и се демонстрира нещо, което го има. За страдание статистиките за действителния живот не са розови, каквито ги виждат от властта и бизнеса. Няма по какъв начин да привлечеш хора, които живеят, учат и работят в правови страни, където има освен господство на закона, само че и тъждество пред закона.

България е на последно място по господство на закона измежду страните от Европейски Съюз за 2018 година Последна от 45 изследвани страни в Европа. България е и най-корумпираната страна в Европейски Съюз, като по този индикатор от дълго време изпреварваме Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия. Нивото на корупцията е толкоз високо, че се е трансформирало в „ съществена спънка “ за приемането на страната ни в шенгенското пространство. „ Сивата “ стопанска система е 30% и е връх за Европейски Съюз.

Наистина има напредък на стопанската система и това не е подценено от медиите. Но сходен напредък имат съвсем всички страни. Дори Сърбия ни изпреварва доста по индикатори като разкрити нови работни места на глава от популацията, директни вложения от чужбина и растеж на Брутният вътрешен продукт.

Кучето е заровено другаде, само че бизнесът, или най-малко участниците във въпросния конгрес, не желаят да назоват нещата с същинските имена. Икономиката ни в огромна степен зависи от връзките на предприемачите с водещи политически фигури и кръгове. Това ражда зависимости и политизиране на стопанската система, а от време на време и до мафиотизиране на обособени браншове. Бизнесмените не знаят ли по какъв начин се финансират избори? По същият метод се финансират и медиите, които популяризират властта и прокуртурата, които пък разпъват „ чадър “ над тези, които са им близки, предани, сговорчиви и великодушни. Разбира се, че не всички са такива и по тази причина би трябвало да преодоляват големи компликации.

В България от дълго време съществува мафиотизиран кръг – всички чудесно знаят Кой е той, - който разпорежда на кои медии да се дават реклами и на кои – не. Нарежда също кои медии да бъдат удряни от държавното обвиняване, данъчни, КПКОНПИ, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и прочие, както и кои да бъдат защитавани. Същата матрица се ползва и към стопански субекти. Ако предприемачите от мероприятието за вредите от медиите имат вяра, че хората – тук и зад граница, - не виждат това, грубо се лъжат! Някои бизнесмени, банкери и други персонално са предупреждавани да не дават реклами в избрани медии, тъй като „ не са от нашите “ и би трябвало да бъдат унищожени. Това да не е някаква оригиналност?...

Упрекът към медиите е подбуден от друго място, а въпросният конгрес единствено препредава посланието: Вие, медиите, сте виновници за всичко, в това число за отпътувалите над 2 млн българи, за невярващите на грандиозните стопански триумфи тук, както и за каквото още се сетите. А ние сме в бяло и розово.

Ако медиите стартират да превъзнасят невиждания стопански напредък на бизнеса по-добре ли ще му стане? Няма да го рекетират, изнудват и шантажират с компромати и клюки? Да пишем, че в селата хората се радват на новите грандиозни градежи, а режимът на водата в Перник е подла американска/руска измама? 1,7 млн българи са щастливи, тъй като, нали, парите не са всичко в този живот…

Историята познава такива образци.

Княз Потьомкин карал художници да рисуват на големи табла красиви селски къщи. Нареждали ги край пътя, по който щяла да мине Екатерина Велика и тя се радвала на благополучието на нейните жители...

През 1924 година, когато Ленин бил към този момент болен, Сталин разпоредил всяка вечер да се въртят специфични броеве на „ Правда “, „ Труд “ и „ Известия “ с вести за огромни стопански триумфи, подправени статистики, преизпълнени проекти и удовлетворени от живота руски хора. Сутрин тези вестници ги носели на Ленин.

И предприемачи, за какво не казахте и една дума за свинските медии? Вероятно тъй като ви харесва по какъв начин славят властта и прокуратурата, което за вас е същинска публицистика. Кафявата публицистика...

Розови очила и вериги за медиите, това ви се желае. Очилата за медииите на оня, дето отсъства от материалите по делото " КТБ ", а вериги за останалите. Направо си кажете, че желаете да е като в Северна Корея: триумфи, триумфи и отново триумфи.

По-добре ли ще се почувствате?

Борис Петков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР