Пети опит да свали кабинета Борисов 3 ще направи БСП

...
Пети опит да свали кабинета Борисов 3 ще направи БСП
Коментари Харесай

БСП внася вота на недоверие за корупция

 Пети опит да смъкна кабинета " Борисов 3 " ще направи Българска социалистическа партия другата седмица. Тогава се чака да са дебатите по вота на съмнение за корупцията, който алените ще внесат през днешния ден. Мнозина анализатори свързваха разискването на вота с датата 16 юли. Причината - в неделя лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани в деня на дебатите по вота пред Народното събрание да има всеобщ митинг.

" Този модел на ръководство може да бъде заменен по два метода - под натиска на митингите или с избор на съмнение. Ще успеем дружно и ще бъдем по-силни, в случай че ги съвместим в едно ", прикани тя хората да излязат на улицата.

А от посолството на Съединени американски щати още предходната седмица предизвестиха съгражданите си, че митинги у нас ще има най-малко до 16 юли. Според правилника на Народното събрание обаче разискванията по вота би трябвало да са не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни след внасянето му. Това значи, че ще са идната седмица.

Гласуването по вота пък ще е не по-рано от 24 часа след приключването на дебатите. Интересното обаче е, че в правилника на Народното събрание няма краен период за осъществяване на гласуването и то може да бъде отлагано за неопределен срок, разясниха депутати. Предварителните сметки демонстрират, че вероятността вотът да мине е дребна. За да падне държавното управление, опозицията не просто би трябвало да надделее в гласуването, а би трябвало да събере 121 гласа - 50%+1 от половината депутати. На гласуванията и на четирите досегашни вота, импортирани от Българска социалистическа партия, алените са получили поддръжка само от Движение за права и свободи И са имали сред 99 и 104 гласа, колкото са двете групи в цялостен състав. Запитана в неделя дали чака поддръжка от Движение за права и свободи, Нинова обаче отговори негативно. Тя изясни, че от Движение за права и свободи са отказали поканата на алените за предварителна среща по изработването на общи претекстове за вота.

Каквито и различия да има сред сътрудниците от ръководещата коалиция пък, когато става въпрос за избавяне на държавното управление, те са единни. Това прави сигурни 116 гласа. Към тях се прибавят и 8-те самостоятелни - на " Атака " и отцепниците от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, и по този начин сметките на ръководещите към този момент са излезли - получават 124 гласа. На три от вотовете до момента държавното управление е било подкрепено и от 12-те депутати от " Воля ". На последния обаче - през януари тази година, хората на Веселин Марешки са дали своят вот с " въздържал се ". На идния избор обаче евентуално още веднъж ще застанат зад ръководещите, тъй като преди дни Марешки съобщи, че кабинетът би трябвало да довърши мандата си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР