Пети ден продължава борбата с пожара над Кресна. Стихията погълна

...
Пети ден продължава борбата с пожара над Кресна. Стихията погълна
Коментари Харесай

Пожарът над Кресненското дефиле отново набира сила

Пети ден продължава битката с пожара над Кресна. Стихията погълна над 16 хиляди декара горски масив. Специалистите дефинират протичащото се като същинска екокатастрофа.

Критична остава точката над Кривия тунел в Кресненското дефиле, където през целия ден през вчерашния ден бяха ориентирани напъните на пожарникарите. Теренът там е мъчнопроходим и по тази причина два вертолета от състава на Военновъздушни сили го обливаха с вода.

Около 19.30 часа избухна ново огнище, което се намира над село Влахи. Пожарът там е върхов, което значи, че е извънредно мъчно да се гази на ръка и най-вероятно там още веднъж ще бъде вкарана профилирана техника. За момента не се постанова евакуация на жителите.

Щетите, които нанесе пожарът, досега се пресмятат на към 15 млн. лв., а възобновяване на природата ще отнеме десетки години.

Добрата вест е, че за момента огънят не е съумял да навлезе в естествен парк "Пирин " и е стеснен откъм тази страна на парка.

През нощта ще останат над 100 индивида, които ще се пробват да лимитират разпространяването на огъня.

Всички пътуващи в посока Гърция е добре да знаят, че е пуснато осветлението на Кривия тунел. От през днешния ден ток има и в селата Стара Кресна, Сенокос и Ощава.

Продължава и следствието на Окръжната прокуратура и се обясняват аргументите за възникването на пожара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР