Пети блок на АЕЦ Козлодуй получи лиценз, който ще му

...
Пети блок на АЕЦ Козлодуй получи лиценз, който ще му
Коментари Харесай

Пети блок на АЕЦ Козлодуй получи лиценз за работа до 2027 година

Пети блок на АЕЦ „ Козлодуй ” получи лиценз, който ще му позволи  да работи през идващите 10 години. Така за пръв път българско нуклеарно съоражение ще може да създава ток след приключване на плановия му запас.
 
Настоящият лиценз за употреба на 5 блок изтича на 5 ноември, а лицензът, с който се продължава работата на реактора влиза в действие на идващия ден, стана ясно от думите на ръководителя на Агенцията за нуклеарно контролиране Лъчезар Костов.

" Прегледът и оценката на всички документи, свързани с продължение срокът на употреба на пети блок, се извърши от специалистите на АЯР по особено направена стратегия. Обобщеното умозаключение демонстрира, че приложените документи, дружно с в допълнение показаните оценки и обосновки показват убеденост в безвредната употреба на АЕЦ " Козлодуй ", изясни Костов.

674 милиона лв. са вложени в модернизацията н а 5 и 54 блок на аец козлодуй. Тя е осъществена със лични средства на атомната централа, посочи енергийният министър Теменужка Петкова.

" Това демонстрира, че тя в действителност работи доста добре. Произвежда електрическа сила на налични цени и подсигурява енергийната сигурност на България ", добави министърът.

В същото време тече развой на рационализация и на 6-и блок, чийто лицензия на употреба изтича на 3 октомври 2019 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР