Петер Сиярто: Сорос не е човекът, който ще решава за

...
Петер Сиярто: Сорос не е човекът, който ще решава за
Коментари Харесай

Петер Сиярто: Сорос не е човекът, който ще решава за Унгария

Петер Сиярто: Сорос не е индивидът, който ще взема решение за Унгария
Търпението на Унгария се изчерпва. Правителството на страната разгласи битка против призоваващите към бистрота неправителствени организации, финансирани от Джордж Сорос и подкрепяни от чужбина.

Хората избират политици и политически партии, тъй че Народното събрание и държавното управление съставляват народа на страната. Твърдението, че Неправителствени организации, финансирани от Джордж Сорос, съставляват обществото е доста рисково – това първо. Второ, съществува едно изцяло резонно искане към политиката да бъде транспарантна. Но мисля, че тази бистрота би трябвало да касае освен политиката, само че и всяка организация, даваща отражение върху публичните каузи, върху политическите и обществени въпроси. Хората имат право да знаят кого в реалност съставляват сходни организации. Затова желаеме да кажем, че в случай че в страната има Неправителствени организации, финансирани от непознати жители, от непознати страни, от непознати държавни управления, то това би трябвало да бъде известно на хората.

Казваме единствено, че те би трябвало да бъдат транспарантни. Ако има неправителствени организации, искащи да въздействат на публичното мнение, на мирогледа на хората, на тяхното схващане за политиката – тогава тези хора имат право да знаят кой стои зад тях. Това е нашето мнение.

Знаем, че Джордж Сорос финансира доста организации в Унгария. Неговите цели, неговите ползи са изцяло ясни, тъй като той ги е оповестил и намерено приказва за тях. Че желае това държавно управление да се провали, желае нагледно казано да уволни кабинета, тъй като не харесва нашия метод, не харесва нашите политики. Но не Джордж Сорос е индивидът, който ще вземе решението кое държавно управление да ръководи Унгария – това е право на унгарския народ. Смятаме, че е доста антидемократично някой от чужбина да се пробва да въздейства за кого да гласоподават унгарските гласоподаватели.
 Според Петер Сиярто, Сорос не е индивидът, който ще взема решение за Унгария Според Петер Сиярто, Сорос не е индивидът, който ще взема решение за Унгария / БГНЕС
Сорос декларира ясно желанията си, това е правилно, само че въпреки това неоспоримо право на страната и държавното управление е да пазят страната от външни въздействия. През последните месеци непрекъснато слушаме за това от Съединени американски щати – какъв брой рискови са външните въздействия, когато една страна се пробва да влияе на политическите процеси на друга страна. Така че това е добър аргумент и щом американската позицията е такава, нищо не пречи нашата позиция да бъде същата: в случай че дадени фактори – хора, лица, предприемачи – от непозната страна се пробват да въздействат на политическите процеси в нашата страна, то ние имаме право да се защитим.

Моята позиция е, че би трябвало да подсигуряваме равнопоставеност. Не харесваме двойните стандарти и в случай че ще има правила за Неправителствени организации, те естествено няма да касаят единствено финансираните от Джордж Сорос, а ще са общи за всички и ще ги задължават да бъдат транспарантни и да разкриват от кого са финансирани. Всъщност, не бих нарекъл следните думи занимателни, тъй като тематиката е прекомерно сериозна, само че съкращението Неправителствени организации значи неправителствена организация, а в доста случаи се оказва, че буквата "Н" е непотребна, тъй като финансирането идва от други държавни управления или от организации, свързани с такива държавни управления. Тъй като Джордж Сорос имаше явно и тясно съдействие с демократите, със фамилията на Клинтън, той несъмнено е имал и мощно въздействие върху външната политика на Съединени американски щати, върху политиката на Клинтън. Ето за какво мисля, че в тази ситуация Неправителствени организации не е вярното редуциране – би било прекомерно да считаме тези организации за "Не"правителствени.
 Текстът е част от изявление на унгарския външен министър Петер Сиярто, обещано на журналистката Софи Шеварднадзе Текстът е част от изявление на унгарския външен министър Петер Сиярто, обещано на журналистката Софи Шеварднадзе / БГНЕС
През последните години политическите връзки сред Съединени американски щати и Унгария бяха достигнали най-ниската си точка. Имаше недвусмислени опити от страна Съединени американски щати да се месят в нашите вътрешни каузи. За илюстрация, при първото си посещаване в Съединени американски щати като външен министър получих документ от две страници от почитан чиновник на Държавния департамент. Документът съдържаше ограничения, които американското държавно управление очакваше да предприемем в Унгария, с цел да създадем допустимо подобряването на политическите връзки. Представяте ли си? Това беше прекомерно, това представляваше интервенция във вътрешните ни работи, тъй като въпросите не засягаха двустранните връзки, а законите и наредбите в самата Унгария. Макар съдействието ни в областите на стопанската система и защитата да беше съвършено, политическите връзки бяха доста неприятни. Сега, откакто позициите ни по отношение на миграцията и ролята на външната политика са толкоз сходни с тези на Доналд Тръмп, имаме мощни очаквания, че политическите връзки ще се подобрят. /БГНЕС

---------------------------------------------

Текстът е част от изявление на унгарския външен министър Петер Сиярто, обещано на журналистката Софи Шеварднадзе.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР