Петер Пелегрини е бивш премиер, а от 15 юни официално

...
Петер Пелегрини е бивш премиер, а от 15 юни официално
Коментари Харесай

Новият президент на Словакия

Петер Пелегрини е някогашен министър председател, а от 15 юни публично ще встъпи в служба като президент на Словакия , откакто победи на балотажа на президентските избори, обобщава Франс прес.

Той е обожател на колите, а също по този начин има и позволение за пилотиране на аероплан . В персонален проект Пелегрини е ерген . Преди време беше наименуван " най-сексапилният политик на Словакия " от женските списания.
 
 Петер Пелегрини Guliver/Getty Images

Когато разгласи кандидатурата си за президент, Пелегрини съобщи, че живее самичък. " Ако бъда определен за президент, няма да бъда придружаван от първа дама или от който и да е било ".

Той обаче има куче от породата швейцарско планинско куче. Кръстил го е Грей.
 
 Петер Пелегрини Guliver/Getty Images

В политически проект Пелегрини е съдружник на популисткото държавно управление на Роберт Фицо, което е  благосклонно настроено към Русия.

Новият словашки президент е на 48 години и до момента беше ръководител на Народното събрание.

По време на акцията Пелегрини се ангажира да сплоти Словакия, която е разграничена и която се нуждае от повече бодрост .
 
 Петер Пелегрини Guliver/Getty Images

Според него политическата сцена е разграничена сред тези, които поддържат продължаването на войната в Украйна непременно и тези, които намерено желаят започване на договаряния за мир .

" Аз спадам към последната категория ", съобщи Пелегрини за Франс прес преди изборите.

Пелегрини е икономист по обучение. Той беше част от партията " Посока - обществена народна власт " на Фицо и беше част от предходните кабинети на Фицо. През 2018 година го наследи на премиерския пост.

През 2020 година основа лична партия " Глас - обществена народна власт ". Тя се класира на трето място на парламентарните избори предходната година и влезе в държавното управление на Фицо дружно с още една партия- крайнодясната Словашка национална партия.
 
 Петер Пелегрини Guliver/Getty Images

Пелегрини е с ловак с италиански корени . Роден е на 6 октомври 1975 година в Банска Бистрица . Баща му е механик, а майка му преподавателка.

" Бях обаян от света на татко ми, от миризмата на моторно масло, от колите, тракторите, от мотоциклетите, разглобени на части ", споделя Пелегрини.

Той споделя, че едно време е желал да бъде ватман. " Много се интересувам от влаковете като цяло ", добавя той.

На млади години Пелегрини е бил част от танцова натрупа. Той е свирил и на акордеон.

Новият президент приказва с изключение на словашки, съветски, немски и британски. Той ще бъде шестият президент на страната си, като ще наследи първата жена президент на Словакия Зузана Чапутова.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня

   
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР