Петел следи какво се случва след сваленото интервю с руския

...
Петел следи какво се случва след сваленото интервю с руския
Коментари Харесай

БНР: Случаят с интервюто на Митрофанова да не се ползва за политически цели

" Петел " следи какво се случва след сваленото изявление с съветския дипломат в наша медия.

Ръководството на БНР счита за неприемливи и изрично отхвърля опитите за интервенция в публицистичната политика на медията. Случаят с неизлъченото изявление на изключителния и пълномощен дипломат на Руската федерация Н.Пр. госпожа Елеонора Митрофанова не би трябвало да бъде употребен за политически цели и внушения.

Решението стратегия " Хоризонт " да не излъчи изявлението с госпожа Митрофанова в предаването " Политически НЕкоректно " на 16 декември е взето в сходство с признатите правила за публицистичната активност в БНР и професионалните стандарти, в сходство с публичния интерес, законовата рамка и Етичния кодекс на българските медии, декларират от БНР в своя позиция, представена от БГНЕС.

Програмният съвет, който включва шефовете на националните, районните и цифровите стратегии, е главният орган за саморегулация на медийното наличие и се произнася за спазването на публицистичните стандарти. Според него, при реализирането на изявлението с дипломат Митрофанова са нарушени член 5 от Етичния кодекс и точки 7.3, 8.1 и глава 13 от публицистичните стандарти, които изискват интервютата да бъдат безпристрастни, да не наподобяват благосклонни към позицията на събеседника и регламентират правилата при отразяване на военни дейности и позиции на враждуващи страни. Затова, на съображение т. 13.1 от Редакционните стандарти на БНР, Програмният съвет предложи на управлението на стратегия " Хоризонт " изявлението да не бъде излъчено в ефир.

Намираме внушенията за цензура за неприемливи и спекулативни. БНР като социална медия строго се придържа към правилата за независимост на словото, обективност и самостоятелност на медийното наличие и плурализъм на гледните точки при съблюдаване на най-високите професионални и етични стандарти.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР