Петел следи какво се случва с Васил Божков, който се

...
Петел следи какво се случва с Васил Божков, който се
Коментари Харесай

Васил Божков обжалва гаранцията си в съда

" Петел " следи какво се случва с Васил Божков, който се завърна в България.

Бизнесменът Васил Божков е обжалвал в съда гаранцията от 1,5 млн. лева, която прокуратурата му наложи по едно от трите каузи против него, обвързвано с културно-исторически полезности. Това сподели юристът на Божков Георги Гатев, представен от Сега. Жалбата е пусната в края на работния ден в петък. По закон Софийският градски съд би трябвало да се произнесе неотложно по делото.

В момента тече 14-дневния период, който обвинения има да внесе гаранцията. Още когато стана ясно, че прокуратурата е определила тази сума за свободата му по делото за антиките, юристите на Божков разясниха, че цялото имущество на бизнесмена е запорирано и заплащането ще е проблем.

Междувременно Божков беше пуснат под домашен арест, следен с електронна гривна, по делото за таксите от хазарта. А прокуратурата отдръпна настояването си той да бъде арестуван под стража по третото - така наречен криминално дело - по което той има и обвиняване за обезпечение на убийства.

Срещу Божков се водеше и четвърто дело - за опит за държавен прелом. То обаче се оказа прекъснато от прокуратурата на 1 юни, близо 2 месеца преди завръщането на бизнесмена от Дубай, където три години се укриваше от делата с 18 обвинявания.

От Дубай Божков громеше ръководството в България, наричайки го хунта, и обвиняваше за ситуацията си Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Междувременно се развихри спор дали бизнесменът се е върнал непринудено, или е бил екстрадиран, като и досега няма явен отговор.

Един от юристите му пък разкри, че докато бизнесменът е бил в Дубай, е бил разпитван 7 пъти от представители на американските управляващи и е предал 25 000 страници, материали и записи в опит да бъде изваден от санкционния лист " Магнитски ", където бе вкаран през 2021 година дружно с Делян Пеевски и някогашния зам. началник на бюрото за надзор над СРС-тата Илко Желязков. Божков давал информация за някогашния министър председател Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов. Горанов също попадна в листата " Магнитски ", махленски от Съединени американски щати за корупция, през тази година.

Докато се намираше в ареста, бизнесменът беше разпитван общо 9 часа по формирано по негови изказвания следствие, че е плащал такса успокоение на хора от управлението на ГЕРБ. Веднага по-късно стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна защита за него и фамилията му. Вчера Божков свика конференция, на която се включи посредством видеовръзка, и разгласи, че е предпазен очевидец против Борисов, Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Прокуратурата го опроверга, само че въпреки и Божков да не се изрази вярно юридически, той в реалност е с назначена от прокуратурата защита, т.е. предпазен.

Делото за антиките

Делото, по което е наложена гаранцията от 1,5 млн. лева, беше формирано незабавно след акцията против Божков при започване на 2020 прокуратурата иззе цялата сбирка на Божков от антични предмети. Оценката ѝ надвишава 1 милиарда лв.. Държавното обвиняване твърди, че от откритите 6778 броя предмети, които имат характерностите на движими културни полезности, регистрирани са едвам 212, а останалите са нелегално добити.

Самият Божков пък се закани да съди някогашния към този момент главен прокурор Иван Гешев във връзка иззетите антични предмети. Преди 3 години той разгласи, че поради противозаконното изземане и неразбираемата орис на предметите от сбирката му е заведено дело срещу страната " пред съответните интернационалните правни институции ".

Той също по този начин се оплака, че антика от сбирката му към този момент се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който е закупен от изложба Yacob`s в Лондон, профилирана в ислямско и антично изкуство. Той е конфискуван от българските управляващи на 2 март 2020, а малко по-късно е пуснат за продажба на свободния пазар, твърдеше Божков. Прокуратурата отхвърли обвиняванията, написа dunavmost.com.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР