Петел следи как политиците се подготвят за гласуване на кабинет

...
Петел следи как политиците се подготвят за гласуване на кабинет
Коментари Харесай

Епицентър: Кабинетът „Габриел“ минава след тайно гласуване

" Петел " следи по какъв начин политиците се приготвят за гласоподаване на кабинет с първия мандат на  ГЕРБ.

Правителство на Мария Габриел по всяка възможност ще има и то ще мине посредством скрито гласоподаване. Това заявиха депутати, представени от „ Епицентър “.

Открито зад кабинета „ Габриел “ ще застанат ГЕРБ - СДС, ДПС и Има Такъв Народ, които имат 116 гласа, т.е. единствено 5 не им доближават за образуване на състав на Министерски състав.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ открито се опълчи на провеждането на шести подред предварителни парламентарни избори от пролетта на 2021 година, като ги назова „ непотребни “.

А ръководителят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заговори за „ тотална безнаказаност измежду партиите “, разяснявайки зациклилите договаряния за държавно управление. Лидерът на ИТН Слави Трифонов по-късно отсече: „ Ние ще подкрепим държавно управление от специалисти! “

На този декор е ясно, че кабинет със 116 гласа може да мине при спадащ кворум в пленарната зала или при скрито гласоподаване, при което недоволни от другите политически сили заявят поддръжка.

Първият вид обаче е прекомерно недодялан и надали ще бъде предпочетен, още повече че водачът на левицата Корнелия Нинова вече съобщи: „ Категорично депутати от БСП няма да поддържат държавно управление с наличие или неявяване от залата! “.

Затова по-вероятно е да се употребява вторият - скрито гласоподаване.

Според източници от Народното събрание номинираната от първата политическа мощ в парламента ГЕРБ - СДС за премиер Мария Габриел наистина ще се яви при президента Румен Радев в понеделник, 22 май, с директория със състав на кабинет, както даде обещание.

И не инцидентно знаковото лице на ГЕРБ Деница Сачева заяви: „ ГЕРБ ще върнат мандата на президента изпълнен, а имената на министрите ще станат ясни в понеделник. “

Разговорите за състава на държавното управление водела лично Мария Габриел, окуражена да образува кабинет с експертен, само че явен евроатлантически профил. Експертите в кабинета щели да бъдат с друг политически профил и благосклонности, само че без хора на БСП.

Подкрепа за подобен Министерски съвет се очаквала с изключение на от ГЕРБ - СДС, ДПС и Има Такъв Народ и от депутати от Политическа партия - Демократична България, недоволни от това накъде тласкат страната Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов, написа novini.bg.

Според тихите бунтари в редиците на втората парламентарна мощ при едни нови избори тя по-вероятно ще утежни резултата си. И по този начин няма да има и хипотетична опция да извърши реформаторските си планове, с които изиска доверието на гласоподавателите.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР