Петел продължава да следи какво се случва в Казахстан.Мироопазващи войски

...
Петел продължава да следи какво се случва в Казахстан.Мироопазващи войски
Коментари Харесай

Русия и съседни страни изпращат войски в Казахстан

" Петел " продължава да следи какво се случва в Казахстан.

Мироопазващи войски от Русия и други прилежащи страни ще бъдат изпратени в Казахстан, с цел да стабилизират странат. Това заяви министър председателят на Армения Никол Пашинян в сряда вечерта.

Решението идва няколко дни на митинги в Казахстан, почнали поради високите цени на газта за коли и траяли с претенции за политическа смяна. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев назова протестиращите „ терористи “ и изиска военна помощ от Организацията на контракта за групова сигурност (ОДКБ). В нея членуват Русия, Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения.

Взето е решение за разполагане на мироопазващи сили за стеснен интервал от време. Той сподели, че това е в отговор на „ опасността за националната сигурност и суверенитета на република Казахстан “, зародила вследствие на външна интервенция “. Пашинян не заяви какъв брой бойци от ОДКБ ще бъдат изпратени, нито по кое време се чака това да стане. Токаев разгласи изключително състояние в Казахстан и в профил някогашния първи Нурсултан Назарбаев от поста ръководител на Съвета за национална сигурност и зае неговото място.

В сряда протестиращи превзеха летището в Алмати, който е най-големият град в Казахстан. Те нахлуха в десетки административни здания и са подпалиха минимум две от тях – градската прокуратура и кметството на Алмати, пише debati.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР