Петдесетница е голям християнски празник, който е също наричан Ден

...
Петдесетница е голям християнски празник, който е също наричан Ден
Коментари Харесай

Петдесетница - Рожденият ден на Христовата църква

Петдесетница е огромен християнски празник, който е също именуван Ден на Света Троица. В християнския мироглед Светата Троица е знак на международната естетика, представлявана от безкрайното първоначало – Бога-отец, абсолютния смисъл – Бога-син и Светия Дух – животворящото начало.

Празникът популяризира явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-ия ден след Великден (Възкресението). Празникът е постоянно в неделя.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било цялостно с поклонници, пристигнали за огромния юдейски празник, отдаден на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха дружно с Христос.

На Петдесетница Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух. Той спуснал над събралите се в Йерусалим апостоли и ги подготвил да тръгнат по света и да сеят семето на Христовото обучение. Така били сложени основите на Църквата, по тази причина празникът Петдесетница се счита за рожден ден на Христовата черква.

Над града се разнесъл заплашителен екот и над главите на учениците Христови се появили огнени пламъци. В иконографията Светият Дух е показан като гълъб. От празника в чест на Светия Дух, именуван още от народа ни Духовден – понеделник след

Петдесетница, стартира Русалската седмица, одобрявана за изключително рисков интервал. Тогава идвали русалиите, които съгласно национално вярване били душите на млади удавници, които прелитали оттатък Дунав във тип на бели и жълти пеперуди.

След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие – слизането на Светия Дух – всяка година на този ден. Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е открила поради величието на Пресветия и Животворящ Дух, посредством който ни се подарява всяка мъдрост и който е източникът на живота.

За старозаветните Петдесетница бил един от трите велики празника. Първоначално празникът отбелязвал завършването на жътвата на ечемика. Празнувал се с приношение на самун и жертвени животни като ден на наслада и признателност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението от Египет.

В по-късни времена на този ден се отбелязвало приемането на Синайското законодателство, петдесет дни след излизането на евреите от Египет. Празникът бил церемониален и щастлив, в Йерусалим се стичало огромно голям брой хора, с цел да принесат в признателност на Бога откритата от закона жертва.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР