Петдесет и пет процента от румънците определят като успех частичното

...
Петдесет и пет процента от румънците определят като успех частичното
Коментари Харесай

Повечето румънци определят като успех частичното присъединяване към Шенген, показва проучване

Петдесет и пет % от румънците дефинират като триумф частичното присъединение към Шенген, 32 на 100 считат, че е по-скоро неуспех, 11 % се въздържат от мнение. Това демонстрират данните от изследване, направено по поръчка на Социалдемократическата партия и представено от вестник “Адевърул ”. 

Попитани дали през 2024 година Румъния ще успее да приключи процеса на присъединение към Шенген и със сухопътните граници, 46 % дават отговор позитивно, 13 на 100 негативно. Деветнайсет % считат, че главната заслуга за отблокирането на обстановката във връзка с Шенген е на държавното управление на Румъния, следвана от Европейската комисия - 14 %. Тринадесет на 100 от интервюираните споделят, че това е заслуга на премиера Марчел Чолаку, 12 % - на румънската дипломация, 8 на 100 - на Социалдемократическата партия и 4 % - на президента Клаус Йоханис.

Сред политическите водачи, на които румънците имат най-голямо доверие, е актуалният министър председател Марчел Чолаку с 26 %. Двадесет и три на 100 избират да се доверят на водача на Националистическата партия „ Алианс за единение на румънците “ (AUR) Джордже Симион или на сенатор Диана Шошоака. В класацията следват водачът на НЛП Николае Чука (20 процента), президентът Клаус Йоханис (16 % и евродепутатът Дачиан Чолош (15 процента).

На въпрос дали ще гласоподават на изборите за Европейски парламент, 54 % от интервюираните дават отговор, че ще гласоподават сигурно, 28 на 100 споделят, че " мислят, че ще гласоподават ", 9 % евентуално няма да гласоподават, а 6 на 100 сигурно няма да гласоподават. 

Проучването демонстрира и какви биха били резултатите от вота, в случай че изборите бяха идната неделя. СДП би съумяла да събере 31 % от гласовете, следвана от НЛП с 20 на 100 и Националистическата партия „ Алианс за единение на румънците “ с 19 %.

Тридесет и един % от румънците дават отговор, че най-важни тази година ще са президентските избори, 26 на 100 показват парламентарните избори, 23 % - локалните и единствено 14 на 100 загатват изборите за Европейски парламент.

Що се отнася до мнението на румънците за Европейския съюз, 53 % споделят, че имат положително мнение, 26 на 100 - неприятно. Шейсет и пет % мислят, че бъдещето на Румъния е в Европейски Съюз, а 25 % - отвън Европейски Съюз. 

Проучването е осъществено в интервала 8-22 януари посредством изявленията. Участвали са 1150 души. Максимално допустимата неточност на данните е ± 2,9 %, отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР