Петдесет и пет процента от жителите на Кишинев искат Република

...
Петдесет и пет процента от жителите на Кишинев искат Република
Коментари Харесай

Над половината жители на Кишинев искат обединение на Молдова с Румъния

Петдесет и пет % от жителите на Кишинев желаят Република Молдова да се сплоти с Румъния, до момента в който 45 на 100 са срещу. Това сочат данните от социологическо изследване, показано в Кишинев от публичната асоциация Европейски социално-политически център. Анкетата на тематика обединяване на Република Молдова и Румъния е извършена в интервала 1-19 април, а процентът на позволена неточност е плюс/минус три на 100, оповестява румънската редакция на Радио Франс Ентернасионал, представено от Българска телеграфна агенция.

Близо 80 хиляди души на възраст над 18 години са взели участие в изследването, осъществено в столицата на Молдова. Отговорите са били събрани онлайн, посредством визити по домовете и в специфични шатри в няколко бранша на молдовската столица.

Двадесет и един % от участниците в допитването приказват съветски език, като 31 % от тях са подкрепили концепцията за обединяване на Молдова и Румъния. Онези, които приказват румънски език, са към 80 на 100, като от тях 62 % са подкрепили обединяване с Румъния.

Окончателните резултати от проучването демонстрират, че интервюираните в Кишинев поддържат обединяване с Румъния, като 55 % от тях са дали отговор "Да ", а 45 на 100 са дали отговор с "Не ", показаха създателите на изследването.

Според социолога Андрей Думбръвяну резултатите от анкетата демонстрират, че процентът на последователите на концепцията за обединяване пораства.

Думбръвяну показа, че доста от жителите на Кишинев и предградията са отказали да вземат участие в допитването и изясни за какво.

"В този интервал в обществените мрежи се появи изображение с обесен човек, на чиито гърди написа "обединение ". Ние разбираме за какво се прави това. За да уплаши хората да не одобряват концепцията за обединяване. Ако не си с нас, значи си наш зложелател. Вероятно от това са се управлявали тези, които са популяризирали сходно изображение ", съобщи социологът.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР