Петдесет години след първата си победа на Рали Монте Карло

...
Петдесет години след първата си победа на Рали Монте Карло
Коментари Харесай

Победа за Alpine при завръщането в Рали Монте Карло

Петдесет години след първата си победа на Рали Монте Карло през 1971 година, Alpine се завръща в най-вълнуващото съревнование в календара на WRC. Въпреки комплицираните и непредсказуеми условия, петте екипа с Alpine A110 стигнаха до финала и преобладаваха в категориите R-GT и “Две задвижващи колела”.

След победоносната си поява на международната рали сцена предишния месец на Рали Монца, този уикенд Alpine още веднъж се включва в моторните спортове. Известно със своите нетипични условия, които могат да включват дъжд, сняг, лед и мъгла в границите на един и същи специфичен стадий, Рали Монте Карло остава едно от най-престижните събития в интернационалния календар.

Ужасяващи за множеството, провокациите на ралито разрешават на Alpine да се трансформира в легенда: първо с победа в категорията на Жак Ферет и Alpine A108 през 1964 година, по-късно триумфът на Ове Андерсон и Alpine A110 1600S през 1971 година и най-после троен подиум за Alpine A110 1800 при започване на WRC шампионата през 1973г.

Въпреки, че маршрута трябваше да се съобрази с вечерния час в страната и ралито беше извършено без аудитория, 89-тото Рали Монте Карло извърши всички свои обещания, като предложи на участниците цялостния набор от вероятни клопки на 110-годишнината от събитието.

Стартирайки зад няколко десетки участници със задвижване на четирите колела, колите Alpine A110 Rally на Емануел Гигу, Рафаел Астие, Седрик Робер, Пиер Рагес и Филип Бафон бързо се натъкнаха на пътища, които бяха по-трудни от всеки път.

Игнорирайки изискванията, колите Alpine A110 Rally поведоха в категорията “Две задвижващи колела” след първите два кални стадия в четвъртък, преди да разпрострат изцяло капацитета си през мокрия петък и снежната и ледена събота.

Специалните стадии в неделя се оказаха все по-сложни, само че и петте екипажа заобиколиха клопките на маршрута и финишираха в Монако с помощта на впечатляващите качества на модела, планиран и създаден от Signatech Automobiles.

В първото си Рали Монте Карло, Емануел Гигу докара Alpine A110 Rally до победа в категориите R-GT и “Две задвижващи колела”, като приключи на 22-ро място в общото класиране. Лидер в категорията R-GT от SS2, французинът финишира преди FIA R-GT първенеца от 2018 година Рафаел Астие и Седрик Робер. Въпреки неналичието на опит в съпоставяне със своите сътрудници, Пиер Рагес и Филип Бафон приключиха в топ 50.

Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР