Петдесет американки сенатори от двете партии - 42 републиканци и

...
Петдесет американки сенатори от двете партии - 42 републиканци и
Коментари Харесай

Американски сенатори призовават САЩ да сключи търговска сделка с Тайван

Петдесет американки сенатори от двете партии - 42 републиканци и 8 демократи - приканиха администрацията на президента Доналд Тръмп да стартира договаряния за двустранно комерсиално съглашение с Тайван, съобщи Ройтерс.

Призивът е изпратен в писмо до американския търговски представител Робърт Лайтхайзър. В него се акцентират достиженията на Тайван като стопански сътрудник на Съединени американски щати и като съдружник на Вашингтон в региона на сигурността.

Тайван отдавна искаше съглашение за свободна търговия с Вашингтон, само че Вашингтон се оплакваше от пречките за достъп на американско свинско и говеждо до тайванския пазар. През август Тайван облекчи рестриктивните мерки за вноса, считано от 1 януари следващата година.

Стокообменът сред Съединени американски щати и Тайван за предходната година възлиза на 85,5 милиарда $. Тайван е 14-ият максимален експортен пазар на Съединени американски щати.

Подобно на доста страни Съединени американски щати нямат публични връзки с Тайван, за който Пекин твърди, че е част от суверенната китайска територия

Призивът на американските сенатори за комерсиална договорка е част от напън от тяхна страна за по-силен американски отговор против дейностите на Китай, засилил военните интервенции към Тайван напоследък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР