Петчленната организация БРИКС се разширява с още шест държави. На

...
Петчленната организация БРИКС се разширява с още шест държави. На
Коментари Харесай

БРИКС се разширява с шест държави

Петчленната организация БРИКС се уголемява с още шест страни. На срещата в Йоханесбург бе решено от 1 януари 2024 година да бъдат признати Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Основателки на БРИКС, чиито букви фомират името на организацията, са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Приемането на нови членове няма да промени названието, тъй като към този момент е получило популярност в този тип. И задачата остава същата - блокът да пази " световния Юг " като противотежест на Запада, написа.

Дебатът за разширението бе преди всичко в дневния ред на тридневната среща на върха. Макар че всички членове на БРИКС обществено показаха поддръжка за разрастването на блока, измежду водачите имаше различия по въпроса какъв брой и какъв брой бързо. В БРИКС живее към 40 % от международното население и там се основава една четвърт от международния БВП, само че ролята му на световен политически и стопански състезател към момента не е потвърдена.

Повече от 40 страни са изразили интерес за присъединение към БРИКС, настояват южноафрикански публични лица, а 22 са подали молба за приемане.

Те съставляват хетерогенен набор от евентуални претенденти, стимулирани основно от желанието да изравнят световните условия за игра, които доста от тях считат за неравностойни, и са привлечени от обещанието на БРИКС да възвърне салдото в международния ред.

Догодина 16-ата среща на БРИКС ще бъде през октомври в Казан, Русия, и тогава съветският държавен глава Владимир Путин ще може да взе участие без боязън, че ще бъде задържан по интернационалната заповед за арест поради военни закононарушения.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР