Петчленен състав на ВАС отхвърли жалбите срещу решение на министъра

...
Петчленен състав на ВАС отхвърли жалбите срещу решение на министъра
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалби срещу ОВОС за АЕЦ „Козлодуй“

Петчленен състав на Върховен административен съд отхвърли жалбите против решение на министъра на околната среда и водите от 2015 година, с което е утвърдена Оценка на въздействието върху околната среда по отношение на реализиране на капиталово предложение „ Изграждане на нова нуклеарна мощ от най-ново потомство на Площадка 2 на АЕЦ „ Козлодуй “.

Петчленката на Върховен административен съд анулира решението на тричленен състав от 17 май м.г., с което беше анулирана оценката. Днешното решение е дефинитивно. 

Петчленният състав приема, че са спазени наложителните процедури по Наредбата за Оценка на въздействието върху околната среда, в това число и по Конвенцията за оценка на въздействието на околната среда в трансграничен подтекст. Проведени са съвещания с 38 институции и неправителствени институции, в това число и трансгранични съвещания, както на фаза правене на заданието за отчета за Оценка на въздействието върху околната среда, по този начин и преди взимане на решението по Оценка на въздействието върху околната среда. Проведени са публични разисквания на територията на страната и в Република Румъния. 

По отношение на поставения от жалбоподателите въпрос за дълготрайното решение на казуса с отработеното нуклеарно гориво и радиоактивни боклуци, съдът приема, че по закон това е обвързване на трето лице, неучастващо в административното произвеждане. Управлението на отработеното нуклеарно гориво, на радиоактивните боклуци и на обвързваните с тази активност ограничения за запазване на околната среда и за отбрана на живота и здравето на хората, е в компетентността на Държавно предприятия „ Радиоактивни боклуци “ по силата на закона, а не на „ АЕЦ – Козлодуй – Нови мощности “ ЕАД, който е възложител на капиталовото предложение за създаване на нова нуклеарна мощ.

По отношение на поставения от жалбоподателите въпрос за избор на Площадка 2, касационната инстанция отбелязва, че изборът е изработен в сходство със мненията на колектива от профилирани специалисти, изготвили отчета за Оценка на въздействието върху околната среда, на профилираните ведомства, сред които и тези, виновни за запазване на биологичното многообразие и за запазване на водните запаси, в това число и „ Водоснабдяване и канализация “ ООД, гр. Враца, което ръководи водоснабдителните уреди в региона.

По въпроса за мониторинга на подземните води, съдът приема, че е планувана експлицитна мярка като част от към този момент функциониращата система за мониторинг на АЕЦ „ Козлодуй “. Петчленният състав открива също, че в отчета категорично е взето мнение по въздействието върху предпазения тип риба Alosa sp. и инвазивния тип азиатска кортибула, като са планувани и съответни ограничения за отбрана. Този въпрос е бил подложен и на публичното разискване в Република Румъния, както и е посочен в мнението на Дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “. 

Касационната инстанция отхвърля настояванията на „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ЕАД ответниците Сдружение „ Коалиция за стабилно развиване “ и две физически лица да заплатят направените по делото разходи в размер на над 42 000 лв.. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР