Петчленен състав на ВАС остави в сила определението на тричленен

...
Петчленен състав на ВАС остави в сила определението на тричленен
Коментари Харесай

ВАС допусна предварително изпълнение на инвестиционното предложение за АМ Струма без ОВОС

Петчленен състав на Върховен административен съд остави в действие определението на тричленен състав във връзка със градежа на автомагистрала " Струма ". С определението е позволено авансово осъществяване на решение на министъра на околната среда и водите, с което е признато да не се прави Оценка за влияние на околната среда (ОВОС) на капиталовото предложение " Изменение на капиталовото предложение " Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала " Струма ", по Източен вид Г 10.50 ".

Административно дело е формирано по частна тъжба на Българска фондация биоразнообразие, която счита, че първоинстанционният съд е разгледал делото като искане за прекъсване на предварителното осъществяване, а не като тъжба по член 60, алинея 5 Административнопроцесуален кодекс.

Върховните магистрати одобряват, че пътят няма дублираща опция, затова не би могъл да бъде затворен за придвижване, а това попречва и възстановяване на експлоатационното му положение. В изложените по преписката данни категорично е потвърдено, че от закъснението при осъществяването на административния акт може да последва забележителна щета за страната, заради нужда от възобновяване на разходени европейски средства.

Необходимостта от навременното осъществяване на обект Автомагистрала " Струма " в неговата целокупност е обвързвано с Трансевропейската транспортна мрежа, както и с обезпечаване на поетите задължения по отношение на участието на страната в Европейския съюз. С решение от 25 април 2013 година на Министерски съвет обектът е разгласен за народен, а Лот 3.2 е избран за обект със стратегическа значимост.

Преценката на съда за неподходящото влияние върху околната среда от авансово осъществяване на плана е в две насоки – първо, дали такова ще настъпи и, второ, преценка за пропорция.



Върховните магистрати одобряват, че с предварителното осъществяване на решението да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда на капиталовото предложение ще докара до ускорено започване на градежа на автомагистрала в обсъждания сектор, вследствие на което околната среда, въпреки и непряко ще бъде наранена. В случая става въпрос за преценка за пропорция, а точно кой публичен интерес надвива – този, бележит и предпазен от административния орган или този на жалбоподателя. Тъй като последният не показва съответни доказателства, че засягането на околната среда от предварителното осъществяване е противопоставимо на държавните и публични ползи и изключително на нуждата от бърза държавна интервенция за обезпечаване живота и здравето на жителите посредством попречване на по-нататъшни пътно-транспортни катастрофи, съдът няма съображение да одобри, че изтъкнатият от жалбоподателя и противоположен на страната интерес е с приоритет пред публичните ползи, предпазени от административния орган. По тези съображения определението е вярно и следва да бъде оставено в действие.

Определението е дефинитивно.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР