Петчленен състав на Варненския окръжен съд призна за виновен и

...
Петчленен състав на Варненския окръжен съд призна за виновен и
Коментари Харесай

20 години затвор за мъжа, убил приятелката си в Евксиноград

Петчленен състав на Варненския областен съд призна за отговорен и наложи наказване 20 години затвор при първичен непоколебим режим на 40-годишния Ивайло Павлов. Присъдата е за убийството на приятелката му, с която живеел на фамилни начала, като действието е осъществено по изключително непосилен за убитата метод, с особена свирепост и при изискванията на домашно принуждение, осведомят от съда.

По искане на подсъдимия делото беше прегледано по разпоредбите на съкратеното правосъдно разследване, като бяха разпитани единствено част от движимостите лица, изготвили експертизи и единствено някои очевидци, посочени от отбраната на околните на жертвата и на юриста на подсъдния.

Престъплението е било осъществено на неустановена дата в интервала от 1 януари до 8 януари тази година. Ивайло Павлов и 32-годишната Валентина В. живеели дружно на фамилни начала от към 2 години. Обитавали дома на неговия татко в местността Евксиноград. Двамата употребявали опиати и постоянно посред им възниквали спорове. В доста от случаите словесните разногласия прераствали в прояви на принуждение по отношение на Валентина.

На 21 февруари 2022 година, Районният съд във Варна издал заповед за отбрана, с което мъжът е бил длъжен да се въздържа от домашно принуждение по отношение на дамата и да я приближава на по-малко от 200 метра за период от 18 месеца. Заповедта била нарушавана от дамата и двамата траяли да поддържат връзки.

На 1 януари тази година дамата посетила родителите си, след което се прибрала при Ивайло. Двамата с Валентина се отбили в къщата на собствен комшия, пред който избухнал скандал, който по-късно прераснал в побой. Приятелят им предложил да ги откара до дома им, като при слизането от автомобила, 32-годишната жена помолила съседа по-късно да я ревизира по какъв начин е. Двойката се прибрала в къщата си, като по-късно никой повече не видял Валентина.

Според съдебно-медицинската експертиза, дамата умряла в резултат на нанасянето на многочислени удари със забележителна мощ, по витално значими органи на тялото, при които е изпитвала мъчителни болки и премеждия. След убийството Ивайло изхвърлил тялото на жертвата в остаряла, неизползваема септична яма, която се намирала в двора на дома, където живеел. Замаскирал мястото с трева и бамбукови клони. След като близо седмица родителите и приятелите на дамата не съумели да се свържат с нея, я оповестили за търсене.

Пред петчленния правосъден състав Ивайлообясни, че в деня на убийството двамата използвали опиати. След това той излязъл да разноски кучето, а Валентина споделила, чесмята да пие диазепам, с цел да заспи. Когато се прибрал, тя била студена. Опитал да й направи сърдечен масаж, купил и и́ бил адреналин, само че не съумял да я съживи. Изпаднал в суматоха и се страхувал, да не бъде упрекнат в ликвидиране, защото имал ограничаваща заповед, по тази причина решил да скрие натрупа. Адвокатът му пледира, че гибелта е била породена по несъобразителност.

Експертите, направили съдебно-химическа експертиза, обаче бяха безапелационни, че в кръвта на жертвата не са били открити следи от диазепам, като в случай че тя е била приела медикамента това е можело да бъде открито при проучванията. Съдебните медици бяха на мнение, че при сърдечен масаж мъчно би могло да се стигне до множеството контузии на гръдния панер, които са били открити по тялото на жертвата. От държавното обвиняване също бяха безапелационни, че не може да става дума за гибел, породена по несъобразителност, поради метода, по който е осъществено закононарушението.

В последната си дума пред съдебниясъставИвайло Павлов съобщи, че не е желал гибелта на Валентина В. и за него тя е била доста непосредствен човек, без значение от странните връзки, които са имали между тях.

40-годишният мъж е наказан да заплати на майката и бащата на убитата обезщетение за претърпени неимуществени вреди вследствие на действието – по 100 хиляди лв. и на брата на жертвата – 50 хиляди лв., ведно със законната рента, считано от 8 януари тази година, до дефинитивно погашение на сумата.

Присъдата на Окръжен съд – Варна може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен период от през днешния ден.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР