Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на
Коментари Харесай

Петчленен състав на ВАС върна делото за лиценза на КТБ за ново разглеждане

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира решението на тричленния състав на съда от януари 2015 година за лиценза на КТБ и върна делото за ново разглеждане на различен тричленен състав.

Сред причините, които се показват, е решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), формирано по тъжби на някогашните изпълнителни шефове на КТБ, заяви Българска телеграфна агенция. В решението на Европейския съд излиза наяве, че  при вземането на решението си през 2015 година тричленният състав на Върховен административен съд се е позовал единствено на документите, импортирани от квесторите на КТБ и не е взел под внимание писменото ревю, подадено от името на банката от някогашните ѝ изпълнителни шефове.

При разглеждането на делата, свързани с банкрута на банката, висшите съдии са отхвърлили многократните молби на бившето управление на КТБ да назначи специфичен представител на банката. По този метод Европейски съд по правата на човека приема, че банката не е получила заслужено посланичество, ясна и практическа опция за търсене и реализиране на правосъдно оборване на отнемането на лиценза ѝ, както и че тя е сложена в обстановка, при която не е имало нито едно лице, което да има пълномощия, а и интерес да оспори отнемането на лиценза ѝ.

Със същото решение Върховен касационен съд отхвърля настояването на „ Бромак “ ЕООД  - мажоритарния притежател на КТБ за анулация на взетото през 2015 година решение, защото сдружението не е страна  в производството пред европейския съд и във връзка с него не е открито нарушаване на конвенцията. Решението във връзка с „ Бромак “ ООД не предстои на обжалване. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР