Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени определение по

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени определение по
Коментари Харесай

Върховният съд преразглежда делото за ограничението на скоростта на мотопедите

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира определение по административно дело № 1535/2023 година и върна делото на същия тричленен състав на съда за продължение на съдопроизводствените дейности. Това оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

Върховните магистрати показват, че е била оставена без разглеждане тъжба от физическо лице против въведено ограничаване на скоростта за мотопеди в обитаемо място и отвън обитаемо място - 50 км/ч.

Според Върховен административен съд жалбоподателят има юридически интерес да апелира наредбата, без значение дали той е притежател на такова пътно транспортно средство или не. За да има едно лице юридически интерес да оспорва подзаконов нормативен акт, е задоволително да съществува бъдеща опция неговите права и законни ползи да бъдат наранени, разясняват от висшият съд.

В свое решение по конституционно дело № 11 от 2006 година Конституционният съд приема, че дейна легитимация имат всички правни субекти в случаите, когато подзаконовият акт директно визира права, законни ползи или основава отговорности за тях. Съгласно решението, нормата на член 186, алинея 1 от Административнопроцесуалния кодекс планува и опция за правосъдно обжалване от страна на жители и юридически лица постоянно, когато административният нормативен акт може да наруши права, законни ползи, да сътвори отговорности за тях, както и да бъдат наранени права в бъдеще.

Поради това обжалваното определение на тричленния състав на Върховен административен съд е анулирано, а делото върнато на тричленния състав за продължение на съдопроизводствените дейности.

Определението по административно дело е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР