Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че жените,

...
Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че жените,
Коментари Харесай

Окончателно: Жените, навършили 43 години, имат право на безплатно инвитро

Петчленен състав на Върховния административен съд реши дефинитивно, че дамите, навършили 43 години имат право на безвъзмездни инвитро процедури.
Още по темата
Върховните магистрати оставиха в действие решение на тричленен състав на съда от 1 юли тази година. С него бяха анулирани разпореждания от Правилника на Центъра за асистирана репродукция, публикуван от министъра на опазването на здравето, които постановяваха възбрана за разпределяне на финансиране за осъществяване на този тип медицински процедури, осведомят от съда.

Въпросната наредба споделяше, че при дами, навършили 43 години към датата на подаване на заявката, не се се прави финансиране на втори и трети опит за асистирана репродукция.

По този метод се регламентира спомагателен аршин, съставляващ възрастово ограничаване за установяване на лицата за организационно и финансово подкрепяне със средства от Центъра за асистирана репродукция, счита съдът.

Магистратите са на мнение, че при приемането на оспорените разпореждания са позволени основни процедурни нарушавания в прорез с условията на Закона за нормативните актове.

Жалбата бе подадена от лекарка, на която като пациентка на пределната възраст й е било отказана безвъзмездна инвитро процедура. Държавата отпуска на една двойка по 5000 лв. за опит. Адвокатите на дамата - Михаил Екимджиев и Катина Бончева, още по време на първата инстанция се позоваха на Закона за здравето, в който няма сложено условие за възраст за асистираната репродукция.

С правилника на държавния фонд действително се получава дописване на закона. Според юристите на пациентката ограничаването по възраст на желанието й да стане майка е дискриминационно.

Над 145 000 са двойките в България, които се нуждаят от асистирана репродукция, с цел да заченат дете, оповестиха в края на ноември от фондация " Искам бебе ", която от 2007 година подкрепя двойки с репродуктивни проблеми, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР