Петчленен състав на Върховния административен съд отмени Наредба № 8121з-306

...
Петчленен състав на Върховния административен съд отмени Наредба № 8121з-306
Коментари Харесай

ВАС отмени наредбата за психологическата пригодност на полицаите

Петчленен състав на Върховния административен съд анулира Наредба № 8121з-306 от 18 март 2021 г. за изискванията и реда за установяване на психичната склонност на държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи, издадена от министъра на вътрешните работи. Изключение се прави за член 14, алинея 2 от нея.

Съответно Върховен административен съд отхвърли и импортирани тъжби от Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и физическо лице против Наредбата.

Според петчленния състав е налице нарушаване на административноопроизводствените правила поради липсата на всички наложителни условия за приемане на нормативен акт. В случая липсва аргументация за предстоящите финансови резултати и нужните финансови средства за използването на наредбата, както и на разбор за сходството с правото на Европейски Съюз.

Посочва се, че отсъствието на всички наложителни за мотивирането плана на нормативен административен акт реквизити е значителен процесуален недостатък, налагащ анулация на оспорената разпоредба на съображение чл.146, т.3 Административнопроцесуален кодекс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР