Петчленен състав на Върховния административен съд отмени (адм. дело №22/2019)

...
Петчленен състав на Върховния административен съд отмени (адм. дело №22/2019)
Коментари Харесай

Петчленен състав на ВАС отмени окончателно избора на членове на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара

Петчленен състав на Върховния административен съд анулира (адм. дело №22/2019) дефинитивно решение на Общото заседание на Нотариалната камара на Република България, признато на съвещание на Оценка за съвместимост от 27.02.2016г. за избор на членове на Съвета на нотариусите, в частта, с която нотариус Димитър Иванов Танев и нотариус Камен Ангелов Каменов са определени за постоянни членове на Съвета на нотариусите и нотариус Димитър Танев е определен за ръководител на Съвета на нотариусите.

``
реклама
Петчленният състав счита, че нотариусите Димитър Танев и Камен Каменов са били членове на Съвета на нотариусите два цялостни и един повърхностен поредни мандата, заради което изборът им за членове на Съвета на нотариусите за четвърти пореден път е в нарушаване на ограничаването, което е планувано в чл.62, ал.3, т.2 от ЗННД. Същото касае и избора на нотариус Димитър  Танев за ръководител на Съвета на нотариусите.  Съгласно наредбата на чл.36, ал.1 от УНК ръководителят на Съвета на нотариусите се избира от главните членове на този орган. Съдебният състав приема, че изборът на нотариус Димитър Танев за постоянен член на Съвета на нотариусите е незаконосъобразен, заради което не е налице базово условие за избирането му за ръководител.
По причини, изложени в решение №13 от 15.12.2010г., постановено от Конституционния съд по к.д.12/2010 година, мандатът може да се дефинира като възлагане по правомощие за реализирането на управителни функционалности в интерес и в интерес на общността за избран период. В сходство с това пояснение, наредбата на чл.57, т.2 от ЗННД дефинира като подготвеност на общото заседание да избира за период от три години членовете на съвета на нотариусите. След постоянно извършени избори през 2007г. и 2010 година те са осъществявали предоставените им функционалности общо шест години.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР