Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна

...
Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна
Коментари Харесай

ВАС: Методиката за санкции по Селската програма е нищожна

Петчленен състав на Върховния административен съд дефинитивно разгласи за оскъдна Методиката за установяване на глобите след заплащане по планове по Програмата за развиване на селските региони 2007 – 2013г. (ПРСР), одобрена от Изпълнителния шеф на Държавна фирма „ Земеделие ".

Административно дело № 1757/2019 година беше формирано по касационна тъжба на Държавна фирма „ Земеделие “, откакто през декември м.г. тричленен състав на Върховен административен съд също разгласи за оскъдна методиката за налагане на финансови корекции по планове по ПРСР, както " Марица " писа.

Касационната правосъдна инстанция удостоверява изводите на тричленния състав, че са позволени нарушавания при издаването на методиката и заради това тя е оскъдна. Съгласно член 76, алинея 1 и 2 от Административнопроцесуален кодекс нормативните административни актове се издават от категорично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде трансферирана.

Изпълнителният шеф на фонд „ Земеделие “ не е овластен нито от Конституцията, нито от различен орган да издава нормативни административни актове. Липсата на подготвеност постоянно води до незначителност на издадения акт.

Установено е също, че нормативният акт не е оповестен в Държавен вестник, което единствено по себе си е тежко нарушаване и води до неговата незначителност.

На фона на тези обстоятелства от ДФЗ излязоха с коментар, че с решението на Върховен административен съд ще бъдат избегнати бъдещи искания от страна на бенефициенти, глобени според анулираната методика. Също по този начин всички планове по ПРСР 2007 – 2013г., намиращи се в стадий на мониторинг на осъществяването, ще продължат да бъдат под надзор на методиката, която дава отговор на наредбата на съда. Освен това от фонда настояват, че глобите, наложени по планове по ПРСР, остават за сметка на нарушителите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР