Петър Витанов е един от основните футболисти на Локомотив (Пловдив)

...
Петър Витанов е един от основните футболисти на Локомотив (Пловдив)
Коментари Харесай

Петър Витанов: Свикнахме с новите изисквания на Томаш, очаква ни много интересно първенство

Петър Витанов е един от главните футболисти на Локомотив (Пловдив) в последните години. С " черно-белия " екип той завоюва Купата на България, победи в мача за Суперкупата и се окичи със сребърните медали в шампионата преди година. 27-годишният полузащитник приказва пред " Тема Спорт " за положението на отбора, за упоритостите на пловдивчани, за работата с новия старши треньор Александър Томаш и упованията си за новия сезон и развоя на шампионата.

- Пепи, старите хора в България споделят, че на нов шеф и младо прасе не трябва да се радваме, тъй като не се знае какво ще излезе... И в случай че приемем, че първоначално не сте се зарадвали на Александър Томаш, то към този момент се познавате сносно. Как се одобряват измененията, които вкара той в Локо Пд?

- Вече работим повече от два месеца с господин Томаш и неговия щаб и мога да кажа, че свикнахме с новите условия. Наистина в първите дни и седмици не бе елементарно, тъй като той през цялото време потърси внезапна смяна в доста връзки. Не ни бе мъчно да разберем, че го прави в името на тима и да му повярваме, пробва да извлече максимума от нас. В първите дни и седмици сигурно е имало малко стрес, само че след това, колкото повече разбирахме философията му за футбола, толкоз по-добре се чувствахме. Няма футболист, който да не е благополучен, когато треньорът изисква притежаване на топката, надзор на събитията, офанзиви. В този смисъл считам, че тази тактичност е по-добра.

- Но преди този момент Локо Пд реализира съществени триумфи в напълно друга групировка и метод на игра...

- Успехите са си триумфи и те ще останат вечно в историята на Локомотив. Ние сме щастливи, че донесохме тази наслада на нашите почитатели, само че това към този момент е история и не можем да лежим на остарели лаври. Няма по какъв начин да вървиш нагоре, без да се променяш и усъвършенстваш. Убеден съм, че Локо ще запише доста победи и с новото си лице и ще бъдем фактор в шампионата. Това, че сме изпратили слаба акция, не значи, че няма да се вдигнем и да се върнем на пътя на триумфа.

- Колко друг е Александър Томаш от Бруно Акрапович и Александър Тунчев?

- Много е друг. Всеки от тези треньори е дал доста на Локомотив и на нас в частност като футболисти. Томаш е перфекционист, държи на дисциплината и според мен е отличен психолог. Смятам, че всички в тима са щастливи да работят с него, тъй като той държи на новите трендове във футбола и рядко вършим едно и също на подготовка, което оказва помощ да преодолеем по-лесно високите натоварвания и интензитета в заниманията.

- През пролетта не успяхте да постигнете победа в 6 мача под управлението на Александър Томаш. В множеството от тях имахте предимство, само че все нещо не ви доближаваше, като 3 поредно пропуснати дузпи като че ли бяха върхът на неналичието на късмет... Само шанс ли не ви доближи?

- Не, не трябва да се оправдаваме с липса на късмет или съдийски неточности. Аз също считам, че играхме по-добре от нашите противници и заслужавахме да спечелим, само че в последна сметка също допускахме неточности, което ни лиши от триумфа. Сега би трябвало да сведем тези пропуски до най-малко и резултатите ще дойдат.

- Вече постигнахте подобен в контролата против Черно море...

- Тези резултати нямат значение. Да, безспорно е по-добре да побеждаваш без значение какъв е мачът, само че на този стадий е по-важно да се синхронизираме, да подобрим представянето си в другите етапи на играта, да внедрим нови съставни елементи.

- Локомотив бе изоставен от основни фигури като Гомис, Умарбаев, Салинас. Как ще се компенсират тези неналичия?

- Ние към този момент свикнахме. Миналия сезон също си потеглиха съществени футболисти. Сега привлякохме нови момчета, които са много качествени футболисти. Вярвам, че ще имаме още няколко нови попълнения, които ще вдигнат класата и ще дадат широчина в състава и варианти пред треньора. Най-важното е, че атмосферата в съблекалнята е доста добра. Томаш ни върна увереността в личните сили и още веднъж се усещаме като колектив и едно цяло, което е готово да побеждава.

- В първите 5 кръга на шампионата предстоят срещи с преодолими съперници, като изключим гостуването на Лудогорец във втори кръг. Какъв старт очакваш?

- С този въпрос очевидно малко ни подценявате. Не считам, че Лудогорец би трябвало да го изключваме от групата на " преодолимите ". Не бива да подценяваме никой и да си мислим, че ще победим без напрежение, само че не трябва и да се опасяваме. Просто би трябвало да вършим това, което се изисква от нас, да следваме напътствията на треньора и съм уверен, че ще стартираме доста мощно шампионата. Ще създадем доста мощен мач и в Разград и съм убеден, че имаме сили да изненадаме всички, които са ни подценявали. Локомотив към този момент сподели, че не играе като жертван против Лудогорец.

- Като цяло какви са упованията ти за шампионата?

- Смятам, че ни следва един от най-интересните и оспорвани сезони. Ние, Лудогорец, ЦСКА, Левски, Ботев Пд, Черно море, ФК 1948 ще се хвърлят в борба за призовите места и ще бъде много напечено. Това сигурно ще увеличи интереса на почитателите и се надявам да станат запаметяващи се мачове.

- А оповестиха ли шефовете и треньорите съответни цели пред вас?

- Целите пред Локомотив ще са победа и оптимално положително показване във всеки мач.

- Преди време Александър Томаш съобщи, че желае да вижда от футболистите си характера и всеотдайността, които показват почитателите на отбора...

- Убеден съм, че ще го види. Той също по този начин сподели, че ще построи тим, който да се бори с най-хубавите и вътрешното ми чувство е, че е на път да успее.

- Преди няколко дни се появиха информации, че преговаряш с ЦСКА 1948...

- Не знам от кое място се появиха тези неща, само че няма нищо правилно. Искам да остана в Локо Пловдив. Чувствам се благополучен тук.

- Направи усещане, че от Локо Пд бяха едни от първите, които реагираха и показаха поддръжката си за звездата на Ботев Тодор Неделев след случая, който той претърпя...

- Нормално е. Ние бяхме шокирани, когато разбрахме. Това, че сме противници на терена на клубно равнище не значи, че нямаме почит един към различен. Още повече, че сме били съотборници в националния тим и другари в живота. Искрено се надявам Тошко да се възвърне час по-скоро и още веднъж да излезем един против различен. Той е един от най-хубавите футболисти в България и е наслаждение да играя против него.

- Сам загатна националния тим... Колко мъчно е да се гледа в профил показаното в последните мачове, още повече че си бил част от тази съблекалня?

- Резултатите в действителност не бяха положителни и както за мен бе доста мъчно да виждам, само че знам, че на момчетата в тима и на терена им е било още по-тежко. Сега ни остава да си пожелаем с доста религия и работа да се излезе от това състояние. Аз считам, че макар многото рецензии България разполага с положителни футболисти и може да се излезе от рецесията.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР