Петър Цанков е тазгодишният носител на наградата Джон Атанасов. Тя

...
Петър Цанков е тазгодишният носител на наградата Джон Атанасов. Тя
Коментари Харесай

Президентът Радев връчи наградите на името на Джон Атанасов

Петър Цанков е тазгодишният притежател на премията " Джон Атанасов ". Тя се дава на млади български учени и откриватели в региона на компютърните науки, със значими достижения в международен мащаб. Президентът Румен Радев връчи влиятелното отличие. Инициативата към този момент 15 години се организира под патронажа на президента

 © Българска национална телевизия
Петър Цанков е на 34 години. Завършва междинното си обучение в Стара Загора, продължава в Технологичния институт на Джорджия в Съединени американски щати. Защитава докторантура по компютърни науки в Швейцарски софтуерен университет в Цюрих, където и работи в този момент.Вниманието му е ориентирано върху сигурността на изкуствения разсъдък и сигурността на блокчейн технологиите. Целта на проучванията му е да сътвори нови способи за автоматизирана отбрана на модерни софтуерни системи.
доктор Петър Цанков: Изкуственият разсъдък се употребява към този момент във всевъзможни приложения като да вземем за пример себеуправлващи се коли, диагностика и по този начин нататък. И задачата там е да се подсигурява, че този изкуствен интелект прави това, което му е заложено.  Васил Денчев е носителят на огромната премия Васил Денчев е носителят на огромната премия "Джон Атанасов "
Носителят на огромната премия "Джон Атанасов " тази година е Васил Денчев - лекар по компютърни науки. Държавният глава Румен Радев връчи 15-те прези...

Петър Цанков поддържа връзка със свои сътрудници у нас и има предпочитание някой ден да се върне в България. Смята, че страната би трябвало да насочи вниманието си към основаването на мощни университети и научни центрове, които да образоват младите експерти.

Президентът Радев връчи още награди в разнообразни категории на млади учени в региона на компютърните технологии. Призна, че е впечатлен от публичната значителност на разработките им. Разказа, че когато се среща със свои сътрудници по света и приканва да се влага в България, наред с другите причини, постоянно акцентира още един.
Румен Радев, президент на Република България: Питам ги, дайте ми за образец друга страна със 7 млн. население с толкоз доста призови места в региона на математиката, информатика и осведомителни технологии в международни олимпиади и състезания. Няма такава страна.
Подгласниците на спечелилия, удостоени с грамота " Джон Атанасов ", са Димитър Лукарски, Мария Георгиева, Иван Иванов и Красимир Кордов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР