Петър Стойчев сподели подробности за успеха си в Антарктида и

...
Петър Стойчев сподели подробности за успеха си в Антарктида и
Коментари Харесай

Петър Стойчев: Успехът в Антарктида е исторически

Петър Стойчев показа детайлности за триумфа си в Антарктида и успеха в първия в историята проведен плувен маратон с дължина 1000 метра.

Българинът се завърна в София и даде конференция на плувен комплекс " Спартак ", на която приказва за компликациите по пътя към задачата.

" Когато пристигнахме на Антарктида българската база я видяхме на 200 разстояние, само че капитанът не позволи да напуснем кораба, тъй като беше неприятно времето. Времето в Антарктида се сменя през 15 минути. Може да грее слънце, а по-късно идва мощен вятър, стартира да вали сняг. Лошото време продължи няколко дни и това сътвори напрежение, тъй като това можеше да провали плуването. Имаше заплаха да не създадем това съревнование, за което бяхме отишли.

 Петър Стойчев стана първенец по извънреден метод в Антарктида
Петър Стойчев стана първенец по извънреден метод в Антарктида

" Изобщо не мислех за друго, с изключение на да победя "

Преди самото плуване всички бяхме събрани във фитнеса на кораба, докторът мери температурата на всеки от нас и бяхме подготвени да стартираме. Забранено е всякакво мазане за опазване на телесната температура. Когато пристигна време за нашата серия, времето още веднъж се утежни със мощен снеговалеж и мощен вятър. Трудното беше, тъй като не се знаеше по кое време ще плуваме.

Имал съм доста надпревари, само че в тях се знаеше по кое време ще стартираме, до момента в който тук имаше доста неща, които утежняват самото плуване. Температурата на водата беше минус 1,2 градуса по Целзий. Имаше дребни части лед, които плуват на повърхността. Усещането е доста неприятно, мъчно мога да опиша студа, който в началото се изпитва. Основното е човек да може да издиша и да изпъне тялото във водата, тъй като условната реакция е, когато ти е студено, да се свиеш.

Когато наближих финалната точка, усещах, че мога още да плавам, само че се радвах, че надпреварата най-накрая завършва. Имах сили и по тази причина си разреших да финиширам с бътерфлай. След финала не усещах студа, може би поради адреналина. Температурата ми беше 30,8 градуса, което е добре, тъй като имаше и плувци с под 30 градуса, само че нямаше бедстващи състезатели ", описа Стойчев.

 Петър Стойчев блокиран в Буенос Айрес
Петър Стойчев блокиран в Буенос Айрес

" Всички посетители, които напущат нашия хотел бутат куфарите и вървят пешком "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР