Петър Стоянов -Сумиста е сочен за лидер на бандата, архивна

...
Петър Стоянов -Сумиста е сочен за лидер на бандата, архивна
Коментари Харесай

Окончателни доживотни присъди за трима от Килърите


Петър Стоянов -Сумиста е апетитен за водач на бандата, архивна фотография БГНЕС

Трима от групата за мокри поръчки " Килърите " остават в пандиза до живот, реши дефинитивно в петък Върховния касационен съд. Това са Петър Стоянов - Сумиста, който е апетитен за водач на групата, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца. Четвъртият наказан е Янко Попов-Туцо, който ще би трябвало да излежи 10-годишна присъда.

Върховен касационен съд на процедура напълно удостовери решението на Варненския апелативен съд. Решението не е оповестено публично поради последните ремонти в закона, които не разрешават публично обявяване преди прокуратурата да въдворила осъдените.

Петър Стоянов-Сумиста е наказан за образуване на убийствата на търновския юрист Петър Лупов и шуменския предприемач Румен Рачев. Васил Костов и Георги Вълев са приети за отговорни за подбудители и помагачи в осъществяване на двете убийства. Янко Попов е наказан за присъединяване в убийството единствено на Лупов. Попов към този момент изтърпя присъда от 5 години затвор за присъединяване в незаконната група.

Съдът дефинитивно оправда един от посочените за участници в групата - Райко Стойнев, който преди този момент беше наказан на седем години затвор. Той е упрекнат, че е бил съизвършител в убийството на Румен Рачев през юли 2009 година, само че съдът счете това за недоказано.

По делото " Килърите " Шуменският областен съд в началото даде три доживотни присъди, които бяха доказани от Варненския апелативен съд. През юни предходната година
Върховният касационен съд (ВКС) обаче върна делото на апелация поради нарушено право на отбрана на Петър Стоянов. Сега апелативният съд още веднъж осъди тримата на пожизнен затвор без право на подмяна, а Върховен касационен съд този път ги удостовери.

Сега обвинителната теза пред Върховен касационен съд бе изложена персонално от заместник-главният прокурор и началник на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която наблюдаваше делото в досъдебната му фаза. Тя настоя присъдите на четиримата подсъдими да бъдат доказани.

Именно този проблем се трансформира в трамплин за кариерата на Петрова по време на първото държавно управление на ГЕРБ. Непосредствено след избора на Сотир Цацаров за основен прокурор в края на 2012 година, той я направи собствен заместител, засилвайки подозренията за подмолни връзки с тогавашните ръководещи. Преди да се издигне в прокуратурата Ася Петрова бе известна с околните си връзки с някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР