Петър Стоянов обяви какво е донесло Съединението на страната ни.Първата

...
Петър Стоянов обяви какво е донесло Съединението на страната ни.Първата
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Най-важната последица от Съединението е, че осъществяваме част от националния си идеал

Петър Стоянов разгласи какво е донесло Съединението на страната ни.

Първата и най-важна явна последица от Съединението, че ние реализираме част от националния си блян. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия президентът Петър Стоянов (1997-2002).

" Съединението има доста огромно значение и за самочувствието на българския народ, тъй като това е първото огромно тестване пред новата българска страна, пред Княжеството и по-късно - пред обединена България. Тогава нашият народен хайлайф се оправя ослепително - и в дипломатическо, и във военно отношение. С успеха на България при Сливница се подпечатва актът на Съединението ", сподели Стоянов.

Националният хайлайф включва в себе си и политическия хайлайф, само че включва също по този начин интелектуалци, публицисти, писатели, видни хора, акцентира той.

" За мен националният хайлайф живее с възприятието, че има отговорности - на първо място към нацията. Това не може да се изисква от останалите хора, които имат възприятието, че живеят единствено с права ", разяснява президентът.

Съединението, с изключение на всичко друго, изцяло обърква дотогавашната визия на българина за политика, защото политическият хайлайф у нас е разграничен по тематиката, сподели Петър Стоянов. По думите му от този момент до през днешния ден българското общество се разделя на русофили и русофоби.

" Не бих споделил, че историята се повтаря - моето неразбиране идва от това, че съвсем 140 години след Съединението продължаваме да си задаваме един и същи въпрос - за отношението към Русия. "

Днешната национална идея не е толкоз сантиментална, колкото е била идеята за Съединението, счита Петър Стоянов.

" Днешният народен блян е по-висок стандарт, добър и сигурен живот за българските жители, със съзнанието, че живеят в една страна на справедливостта и на върховенството на закона. Може да звучи факсимиле, само че в случай че ние реализираме този отегчителен привидно народен блян, ние се трансформираме в тези страни, към които през днешния ден емигрират нашите младежи ", сподели президентът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР