Петър Колев е юрист, политик и активист в РСМ с

...
Петър Колев е юрист, политик и активист в РСМ с
Коментари Харесай

Петър Колев пред Tribune: Македонски политици с хитринки приспиват някой и друг български държавник

Петър Колев е правист, политик и деятел в РСМ с български генезис. Той е някогашен член на българското ВМРО-БНД и ръководител на сдружението „ Македонско - българско другарство “. Председател е на политическа партия „ Граждански либерален съюз “. Tribune.bg беседва с него след поредицата от срещи на парламентарните групи в Народното събрание с представители на организации и сдружения на българи в Северна Македония, както и за преброяването на българите в прилежащата ни страна:

Г-н Колев има ли проблем за българин да стартира работа в РСМ, в случай че е в конкуренция с негов съгражданин, който се дефинира по различен метод?

Не знам дали сте осведомени, само че съгласно конституцията на РСМ в страната няма българи, т.е. вие не може да подадете „ пример N1 “, с който кандидатствате и най-отдолу отбелязвате вашата народност. Вие, в случай че напишете „ българин “ ще отпаднете от състезанието по механически аргументи, тъй като в РСМ няма българи и няма квота за работа на българи. Дали това е дискриминация, дали е нещо друго, не мога да ви кажа, само че сигурно не е човешко отношение.

Посочете 2-3 неща от учебниците, с които се изкривява визията за България?

Първо, че българите имат татаро-монголски генезис и са пристигнали доста от надалеч като номадски народ, който да граби на Балканите. Другото е, че българите са фашистоокупатори на Македония, които са избили хиляди хора в страната по време на Втората международна война. Няма да приказвам за сменената еднаквост на българските революционери. Мисля, че на публиката това й е задоволително. Но като ги чуете тези неща и като имате поради, че в огромната си част на входа на македонските учебни заведения още на входа са сложени плочи, на които е написано, че там българските фашистки окупатори са убивали и изтезавали борците на македонското освободително придвижване, ви приканвам за част от секундата да си визиите, че в това учебно заведение учи вашето дете – по какъв начин ще се почувствате вие, по какъв начин ще се почувства всеки един българин, представете си по какъв начин ще се почувства това дете, което е на 7-8 години?!

Защо РСМ се трансформира в най-носталгично настроената Юго република?

Защото РСМ в никакъв случай не се е отделяла от това. Тя не се е трансформирала в такава, а е основана по този метод 1944-45г. По този метод е основана като политически индивид. Тя от началото си, та до ден сегашен действа по еднакъв метод. Разликата е в това, че дадени македонски политици с дадени хитринки съумяват да приспиват някой и различен български общественик за къс интервал от време и по този начин да презентират, че има някаква смяна. Но от 1944г. до през днешния ден в Македония, изключително по въпросите свързани с България, няма никаква смяна. Мен персонално ме впечатли нещо – мисля от 1968г. е оповестена една тирада на Кръта Цървенковски пред Македонското заседание, и имам възприятието, че чувам сегашния министър председател Ковачевски или Буяр Османи по тематиката. Аз не мога да схвана по какъв начин ние от днешна вероятност, в случай че в действителност имаме вяра в европейските полезности, си разрешаваме да определим идентичността на един към този момент умрял човек – Гоце Делчев. Това не е човешко съгласно мен. Кои сме ние да дефинираме какъв е Гоце Делчев, когато той е бил много образован човек и самичък се е определил какъв е по народност?! Така че този метод на замяна на историята, на идентичността, на културата, на заличаване на българското културно-историческо завещание – това е от 1944г. и трае и до през днешния ден. Така че никаква смяна в тази тенденция няма.

Наистина ли публично се приказва едно, а в кръчмата на три ракии напълно друго?

Доста съм ангажиран и нямам време да обикалям кръчмите, само че мога да кажа, че част от хората в РСМ не се дефинират като българи, тъй като не могат да осъществят съществени човешки права, в случай че го създадат. Затова ние желаеме смяна в конституцията. Аз съм ученик на Софийския университет и мисля, че юридическият му факултет е на високо равнище, само че в никакъв случай няма да стана арбитър или прокурор в РСМ, в случай че се дефинира като българин. Надявам се, че ме разбирате вярно. Хората, с цел да получат работа, с цел да се развиват, да живеят обикновено и умерено в РСМ, крият част от своята еднаквост. Това важи и за децата в учебно заведение, когато почнат да ги подиграват за техния татаро-монголски генезис, че техните дядовци били убийци и кръвници, те почват да крият своята еднаквост. Това е въпрос, който би трябвало да бъде свестен от българското общество и аз се надявам на това.

Не се ли притеснявате за себе си?

Аз съм човек, който от дълго време е решил, че няма да се занимава с държавна работа в РСМ, че няма да гради бизнес или друга кариера. Аз считам, че съм се погрижил за сигурността си в нужната степен. За мое голямо благополучие имам опцията, откакто детето ми сподели, че в учебно заведение, на чиято врата написа, че дядо му е фашистки окупатор, палач и тормози македонците, няма да върви, ориста ми даде късмет и опция да го преместя да учи в София. Аз няма от какво да се тормозя, тъй като истината е на наша страна. Това, което споделяме, не е закононарушение, а е истината. Ако на някого тази истина не се харесва, това е негов проблем. Но разберете, че ние няма по какъв начин да не помислим по този въпрос за сигурността. Надявам се, че и моите сътрудници в Скопие са анализирали този въпрос и няма да тръгнат да се занимават с неща, които биха им основали спомагателни главоболия.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР