Петър Касабов е треньорът, под чието ръководство Тайбе Юсеин постигна

...
Петър Касабов е треньорът, под чието ръководство Тайбе Юсеин постигна
Коментари Харесай

Петър Касабов пред Nostrabet: Тайбе Юсеин е гладна за титли и пример за младите


Петър Касабов е треньорът, под чието управление Тайбе Юсеин реализира най-големите си триумфи в битката. Той стартира да работи с нея през 2016 година и след това двамата се оправят по превъзходен метод. Тайбе стана трикратна европейска шампионка, като последната й купа е от преди дни в Будапеща, един път международна шампионка и трета на Олимпийски игри. В момента Касабов е и старши треньор на женския народен тим по битка.

В изявление за Петър Касабов приказва за взаимната си работа с Тайбе Юсеин, разкрива коя спортна фантазия желае да сбъдне тя и по какъв начин поддържа високо равнище толкоз години.

- Г-н Касабов, Тайбе прегази всички на тепиха в Будапеща и завоюва трите си срещи, без да даде точка на съперничките – 26:0. Друга боркиня постигала ли го е на подобен огромен конгрес?

- Мисля, че единствено една японка го направи на последната Олимпиада. Иначе Тайбе е първата българка с такова достижение.

- Вярвахте ли, че ще стане първа по подобен безапелационен метод?

- Ние не сме мислили какъв брой точки ще даде на съперничките си. Важното за нас беше, че несъмнено е доста добре готова и мобилизирана. Бяхме подготвили и тактика, която се надявахме да е сполучлива, а Тайбе беше настроена да не дава шансове на своите съпернички. В последна сметка се получи, за разлика от различен път, когато не се е получавало заради разнообразни аргументи. Сега обаче всичко се разви за нас по идеалния сюжет.

- Имаше ли сложни моменти за нея в някоя от трите битки на европейското?

- Труден миг, не бих споделил. Трудна беше самата подготовка и напъните, които полагахме, до излизане за битките. Когато към този момент беше стъпила на тепиха, изпълняваше проекта и се оправи безупречно. За мен беше наслаждение да я виждам в профил, както нея, по този начин и другите ни девойки.

- Съмнявали ли сте се, даже за момент, че купата може да избяга на Тайбе?

- Не. Като знаех в каква форма навлиза, като я виждах какъв хъс влага и какъв брой гладна е за тези победи, бях сигурен, че ще стане първа. На тепиха ясно се видя, че е с съсловия над останалите.

- Какво Ви споделиха експертите за Тайбе?

- Казаха ми, че е неповторима, че целият ни женски отбор е неповторим. Радваха ни се и регистрираха каква прелестна екипна работа сме свършили със състезателките.

- Това ли бе най-хубавата битка за Тайбе Юсеин?

- Не е най-хубавата й битка, тъй като постоянно може още малко. Но на този стадий по този начин стояха нещата и това, което сподели, й бе изцяло задоволително да завоюва златото. Тайбе сподели, че тя е индивидът.

- Олимпийски златен орден ли ще е сбъдната фантазия на Тайбе?

- Хората са споделили: Не си казвай фантазиите, тъй като все някой ще ги открадне. Нашата цел постоянно е първото място, само че не постоянно става, както с Евелина и Миглена. Но пък по този начин сме построили мисленето на всички - постоянно да гонят първото място.

- Какъв тласък ще има оттук насетне Тайбе в идващите две европейски и международни шампионати, откакто мисли единствено за Игрите в Париж през 2024 година?

- Всяко съревнование е значимо, въпросът е всичките ни боркини да са живи и здрави, с цел да могат да демонстрират това, на което са способни.

- Казахте, че Тайбе е с съсловия над другите в Европа. Кои ще са й съпернички за международна и олимпийска купа?

- Две боркини от Киргистан и Япония. Но най-важно е Тайбе да е здрава, да е готова тактически и механически и да продължи да излиза против всички с мисълта за победа. Прави ли го, резултатите й ще зависят от самата нея.

- Как съумява тя да поддържа това високо равнище с години?

- Тайната е в професионалното отношение към битката. Спортът е до време и когато можеш и се чувстваш добре, би трябвало да се стремиш да извлечеш максимума, с цел да може в един прелестен миг, като се обърнеш обратно, да си удовлетворен от себе си и да не съжаляваш за пропуснати моменти, когато си можел да го направиш. Старая се всяко едно момиче да го разбере и мисля, че съумявам да им го предам.

- Допускате ли, че Олимпиадата в Париж ще е последното огромно съревнование за Юсеин?

- Тайбе не е ми е споделяла, че счита да стопира след Париж. Нито сме обсъждали подобен миг, нито сме говорили за него. Има боркини, които на 36 години да вземем за пример освен още се борят, само че и побеждават.

- Как успявате да възстановявате състезателките след толкоз тежки борби?

- Трудно е при нас възобновяване, защото не можем да намерим съществени хора, с които да работим по отношение на възобновяване и да бъдат с нас от самото начало. Затова използваме различни способи, защото нашият спорт е травматичен.

- Как приехта загубата на Тайбе на „ Дан Колов “?

- Вижте, никога не желая да звучи като опрощение, само че три дни преди шампионата, тя си секна кръста и се наложи да променяме тактиката, с цел да се показа мощно. Не желаех да я спирам, тя трябваше да участава. Но истината е, че възпаленият нерв й пречеше да тренира - ограничаваше придвижванията на крайници и кръста, изправяше се по-трудно, не можеше да ползва коронната си хватка, не можеше да влиза като хората. Но нали по тази причина сме експерти. Всички мислеха, че казусът идва от остарялата й интервенция, само че добре успяхме да го скрием.

- Потърсихте ли национални лечители?

- Не, тъй като в случай че беше отишла при такива, няколко дни по-късно нищо не трябваше да прави, а единствено да почива. Ние обаче нямахме нужното време, тя трябваше да тренира и да се приготвя. Решихме здравословния проблем с смазки и медикаменти.

- Г-н Касабов, за 6 години работа с Тайбе й помогнахте да покори всички спортни върхове. Как го направихте?

- Когато през 2016 година станах персонален треньор на Тайбе и старши треньор на националния отбор, се разбрахме с девойките какви са моите условия. Основното е спазването на режима. Аз им обясних, че те би трябвало да одобряват битката като метод на живот, само че да не им бъде в някаква тежест. Когато сме на лагер, от 14 до 16 часа следобяд наложително си почиват в стаите, а вечер в 22 часа към този момент са по леглата, с цел да може да са пълноценни в тренировките на другия ден.

- Ще има ли нова Тайбе Юсеин у нас?

- Младите девойки следват нейния образец и образеца на останалите в тима. И виждам, че нещата се получават, както откъм мотивация, по този начин и спортно-технически. Това ме прави оптимист, че идващите генерации също ще бъдат сполучливи.

- Имало ли е уталожване от триумфи при Тайбе и другите девойки?

- Те нямат насита. Може би единствено изтощеност след всяко огромно състезание. Затова постоянно почиват две седмици, само че става по този начин, че през тях ме търсят сами да се връщат в залата. Като мине огромно състезание им споделям: Не желая да ви виждам две седмици, почивайте си. А те още на втората седмица стартират да ми звънят и да ме питат по кое време ще упражняваме. Това е метод на живот.

- Как се оправят Вашите боркини с непотребните килограми?

- Този проблем от дълго време сме го решили с деликатно хранене. Аз им изготвих общ режим и до момента в който им изградя привички на хранене, минаха 6 месеца. Те видяха, че е вярно и в този момент сами го съблюдават, без да се постанова да ги управлявам. Абсолютни експерти са моите девойки и с помощта на тях постоянно се усещам като специфичен треньор и човек.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР