Петър Касабов е сред най-успешните наставници в българския спорт. Той

...
Петър Касабов е сред най-успешните наставници в българския спорт. Той
Коментари Харесай

Треньорът на Тайбе Юсеин е оптимист за възстановяването й

Петър Касабов е измежду най-успешните наставници в българския спорт. Той завоюва влиятелната анкета Треньор на годината през 2018-а. Специалистът изведе до десетки медали женския народен тим по битка.
Специално за читателите на " България Днес " той разкри повече детайлности за положението на Тайбе Юсеин. Световната шампионка претърпя интервенция след скъсана коленна връзка.

- Г-н Касабов, по какъв начин ще се отрази контузията на Тайбе Юсеин при подготовката за олимпиадата в Токио?

- Такъв ни е спортът. Получават се неприятни изненади. Не сме го очаквали. Имаме задоволително време до олимпиадата да реагираме и да се възстановим, с цел да сме дружно целият тим. Всяка една контузия връща спортиста обратно. Тайбе е експерт. Сега съм при нея за изписването (б.а. - вчера). Веднага по-късно стартира да работи за възобновяване.
- Как тъкмо се получи травмата?
- По време на подготовка стана. Не е имало извъртане, удар или улавяне на крайник. Просто едно стъпване обратно. Може да е имало грапавина в тепиха. Кракът поддаде. При нас постоянно има леки пострадвания, само че чак толкоз фрапантно в това коляно не е имало.
- Колко време ще продължи възобновяване?
- Обсъждахме възобновяване с доктор Хубенов. Благодаря на него и на целия екип от клиника " Св. Богородица " за положителното отношение и вниманието. Той е един от светилата в тази област. Още преди интервенцията сподели, че на 100% ще е подготвена за февруари. Ще работи по този начин, както преди травмата. Няма да стопира с кардиоподготовка. Ще я поддържаме физически, с цел да не излиза от темп.
- Как одобри Тайбе обстановката единствено година преди олимпиадата?
- Проблемът беше, до момента в който мине ядрено-магнитният резонанс и се срещнем с доктор Хубенов. Не ни хареса фотографията. Понякога видяното се разминава с погледа на лекар. Когато докторът направи прегледа, сподели, че е скъсана връзката. Успокоихме се, тъй като най-малко знаеш какво те чака.
- Как продължава подготовката на останалата част от отбора?
- Все още сме на Белмекен с останалите девойки. Останалите от тима звънят на Тайбе, с цел да я поддържат. Всяка от тях е имала сходен сложен интервал. Когато се занимаваш професионално и си предан изцяло, контузиите са неизбежни.
- Има ли очакване измежду девойките дали международното състезание в Белград през декември ще се организира?
- Силно се надявам да го има, тъй като не сме привикнали да работим без цел. Сега имаме мотивация. Световното състезание е огромен шампионат. Гледам да не разисквам тези неща с девойките, с цел да не има пада фокусът и да се готвят на 100%. Следващия месец ще се организира шампионатът на България. Той ще е в Ловеч. Ако не се анулира международното състезание, ще се опитаме да участваме в един интернационален шампионат.
- Какво беше положението на тима след дългата пауза?
- Тренирахме онлайн по време на изолацията. Кондиционно девойките бяха супер, тъй като работихме съвсем всеки ден. Липсваше им тепихът, само че бързо влязоха в темп. Всеотдайни са. Дори от време на време се тормозя и се постанова да ги спирам. Това е едно от първите неща, които те карат да продължаваш да работиш макар компликациите в спорта и живота.

Снимки: Иван Йочев, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР