Петър и Камелия изоставят града и се заселват в село

...
Петър и Камелия изоставят града и се заселват в село
Коментари Харесай

Родопска история за любов, боксьор, ветеринар и козата Петя

Петър и Камелия изоставят града и се заселват в село Загражден, създавайки плантация с 70 животни - по този начин пандемията трансформира щастливо живота им

Боксьор от Хасково, ветеринарен доктор от Димитровград, коза от Калофер, три момиченца и обич, и бъдеще в Родопите. Това не е сапунен сериал, а действителният живот на семейство, заселило се от една година в планината. Създават плантация със 70 кози и градят проекти за бъдеще напълно в планината. Невъзможната им история става допустима в пандемията. За Петър и Камелия тя се оказва щастливо събитие и тотално трансформира живота им към положително, при все това първоначално е много рисковано. Започнал като изненадващо наказване, горчиво хапче и голям стрес, вирусът им оказва помощ да осъществят огромната си фантазия да заживеят в Родопите.



Не ни се виждаше действително, само че стана от единствено себе си в пандемията, споделя 39-годишната Камелия Маврова. Борбената дама е от Димитровград и постоянно е обичала животните. Завършва Тракийския университет в Стара Загора и две години се занимава с научна активност в катедра " Патоанатомия ". След това отваря своя частна клиника за обслужване на дребни домашни любимци. Пътят на Петър пък минава през професионалния бокс, с който свързва живота си дълги години. След това също " плува с трудности " в частния бизнес, занимава се с произвеждане на тестени произведения в Хасково. Съдбата ги събира с Камелия и оттова пътят към планината става обща фантазия. Имат три момиченца - Ефтима е втори клас, Нермин е 1-ви, а Катето е на съвсем 2 годинки.



" Преди три-четири години си купихме къща в село Загражден, в община Баните, с цел да има къде да почиваме, защото животът ни беше доста под напрежение, имахме доста работа в клиниката ", споделя Камелия. В пандемията обаче работата става сложна, наемите - непостижими за заплащане, и фамилията се изнася в планината. От една година поддържат плантация до прилежащото на Загражден село Давидково. " Фермата е сред селата Давидково и Стърница и всеки ден пътуваме. Сега считаме да се преместим на ново място. Животните ни към този момент наброяват към 70. Здрава съм и се усещам мощна и жилава, оправям се с работата във фермата, само че си би трябвало и сериозна мъжка мощ и за боксьора постоянно има подобаваща задача ", смее се Камелия.

Те създават мляко, козе сирене, че и деликатесни сирена - със зехтин и шафран. Камелия се оказва единственият ветеринарен лекар в региона. И излиза наяве, че и за специалността й има много работа, макар че животните в дворовете в планината понижават. Затова възнамерява напълно скоро да си отвори кабинет, а в бъдеще за какво не и клиника. " Има си потребност от ветеринарен доктор и да се сътвори просвета на хората, че не могат да се оправят с всичко сами. В началото им беше необичайно, само че в този момент всички привикнаха ", споделя Камелия.

Важна роля в тяхната история имат козата Петя и овцата Катя, които са ВИП дами, живеят настрана от стадото, в дома им. Козата Петя е единствената с чан на шията от животните им. " Петър донесе Петя като малко яренце от Калофер. Тя е от автохтонна порода, с дълъг косъм, доста красива. От кожите на животните от тази порода вършат красивите дрехи на кукерите. Яренцето беше отгледано у дома и по този начин и не се припозна за коза, като порасна ", смее се Камелия.

Козата се приема за член от фамилията, качва се умерено в коли и поддържа връзка с хора без проблеми. " В началото умувахме какви породи кози да си вземем. Стигнахме до извода, че би трябвало да са млекодайни, защото се привързваме и не сме хора, които могат да поддържат плантация единствено за месо. Козите са извънредно интелигентни животни, не е мъчно да се гледат, тъй като са умни. Петя е особено издание. Опитахме се да я внедрим в стадото, само че не я одобриха. Тя знае, че е значима, и се усеща аристократка. Има комплицирани показа за себе си, не се възприема за коза. Знае си името, всичко схваща, целува ни, до досадност е привързана към нас и е с огромно самочувствие. Живее с овцата Катя, която е кръстена на нашето минимум момиченце ", споделя с усмивка Камелия.



45-годишният професионален боксьор Петър Димитров декларира, че не вижда по-добро място за живот от този в планината. Рингът не му липсва, а провокациите в планината всеки ден му потвърждават незаменимостта на мъжката му роля. Не приема по никакъв метод модерното размиване на половете, неналичието на дисциплинираност и мързела и счита, че всеки мъж е най-щастлив, когато извършва главната си роля, отредена му от памтивека - да пази фамилията си и да се труди за обезпечаване на прехраната. Трите момиченца също са по-щастливи в родопското село. Ефтима и Нермин учат в ОУ " Св. св. Кирил и Методий " в Давидково и волно търчат по родопските поляни.

Родопската приказка продължава. И в нея, от всички участващи животни и хора, единствено козата Петя счита, че е от специфична порода.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР