Петър Хубчев не e от хората, които обичат медийния шум

...
Петър Хубчев не e от хората, които обичат медийния шум
Коментари Харесай

Петър Хубчев: Най-тежкото за Берое предстои

Петър Хубчев не e от хората, които обичат медийния звук към себе си. Още от кариерата си на футболист той е привикнал да приказва с дейности. А те водят до четвърто място на мондиала в Съединени американски щати, класиране на Евро " 96 с националния тим, шампионски трофеи с Левски, 6 сезона в Бундеслигата и 2 във второто равнище на немския футбол. Стига до капитанската лента в Хамбургер ШФ. Треньорският му път стартира като помощник на Феликс Магат в Айнтрахт Франкфурт - мястото, където приключва дейната си спортна кариера. Част е от щаба на Пламен Марков при класирането на Евро 2004 в Португалия. По-късно работи и с Христо Стоичков в представителния ни отбор. С Хубчев отпред националният тим записа популярни победи над Нидерландия и Швеция, а съумя да доближи и до финалите в Лигата на нациите. През 2008/09 води дублиращия тим на Волфсбург, поканен персонално от Магат, който през същия сезон извежда вълците до първата и единствена купа в Бундеслигата досега. Това е съкратената визитка на Хубчев, само че него няма да го чуете да приказва за себе си. След купа, Суперкупа и сребърни медали в шампионата с Берое той още веднъж е в Стара Загора. Завърна се в тежък за клуба миг, с цел да приказва още веднъж с дейностите си.

Г-н Хубчев, бяхте известно време отвън българския футбол. Как го намирате?

- Не беше толкоз дълго време. Аз непрекъснато съм следял и съм гледал. За мен се играят същински мачове и на положително равнище.

Виждате ли разлики по отношение на последния ви престой в шампионата?

- Чак толкоз огромни разлики на виждам. Не съм си и поставял за цел да върша някакъв разбор. Смятам, че се играят положителни мачове, на положително равнище. Дори след разделянето шампионата на групи считам, че нивото не е толкоз неприятно, колкото се разказва. Разбира се, постоянно може да бъде по-добре.
 Берое и Арда приключиха наедно 2:2
10 от Арда съумяха да измъкнат точка от Берое в последния миг

Вижте детайлности

Звучите като човек, който харесва този формат на шампионата...

- Не, не желая да жегвам тази тематика. Много е противоречиво, постоянно ще има полемики и мнения. Просто по този начин е решено и в действителност ще е най-добре за треньорите и тимовете да се концентрират върху разпоредбите, които са признати. Други хора би трябвало да разясняват дали е най-удачно или не. Тук се преценяват самото местонахождение на страната, климатичните условия, терените и така нататък Не съм се замислял в елементи коя е най-удачната формула. Играем по разпоредбите, които са признати.

Дойдохте в Берое в тежка обстановка. Емоционално или премислено беше това решение?

- Много прочувствено и премислено бих споделил. Наистина обстановката е тежка. За хората извън, които не знаят в елементи какво се случва в клуба сега, наподобява, че тази рецесия е минала, защото ние успяхме да запазим огромна част от тима. Играем на едно обичайно равнище, междинен за България тим сме и надали не всичко е окей. Но хората, които са вътре и не престават да работят за тази идея, знаят какъв брой е съществено ситуацията. Затова и на няколко пъти споделих - задачата е този за мен неповторим клуб да се резервира в едно положително финансово положение, да не изпада в отговорности, да не се натрупат задължения и да се надяваме на по-добри времена. Това, с което разполагат град Стара Загора и клубът Берое като материална база и като структури и организация, мисля, че на не доста места в България го има. Надяваме се всичко да премине по най-хубавия метод. Ще бъде доста тежко и може би малко хора ще ми повярват и ще знаят какво приказвам тъкмо. Ако успеем да преминем през това нещо, сигурно ще дойдат по-добри дни.

Искате да кажете, че бурята не е минала?

- Не, никога. Даже бих споделил, че най-тежкото следва в този момент.

Защо?

- Много са аргументите. Ще позволите някои от тях да не споделям. Една от тях е, че нямаме тим за идващото състезание. Клубовете, които разполагат със постоянни финанси, плануват година, да не кажа години напред. Ние не знаем след един месец кои футболисти ще останат тук. Имаме избран бюджет за идващия сезон и търсим такива момчета, с които да се вместим в неговите рамки. Аз едно нещо съм подсигурил пред управлението - че няма с една стотинка да надвишава и да желая повече от избрания бюджет, с цел да може клубът да съществува по този метод - да бъде чист. Много е мъчно, имаме единствено трима играчи с контракти за идващия сезон - това са двама юноши и Тунгара.

Ако потърсим положителното в неприятното, можем да кажем, че имате някакви рамки, в които да се вместите, нали по този начин?

- Точно по този начин.
 Лазаретът на Берое стартира да се изпразва
Лазаретът на Берое стартира да се изпразва

Петима пропуснаха последния дуел с Локомотив (Пловдив)

След мача с Локомотив Пловдив казахте, че не ви интересува седмото място. Какво друго ви интересува с изключение на оцеляването?

- Не с изключение на - това е най-важното и единствено то ме интересува. Вижте, в тази специалност съм се учил от доста по-големи треньори от мен - някои неща би трябвало да се споделят като клишета и общоприети изречения. Но в действителност се гонят други цели. Може да се каже за да се подведат идващите съперници или да не се разкриват до дъно проектите на самия клуб или тим. Било то тактически въпроси или проекти за идващото състезание, договаряния с нови футболисти. Аз в този смисъл съм го споделил. Самите футболисти в съблекалнята на Берое знаят какво гоним във всяка една подготовка и всеки един мач, тъй че не се хващайте на 100% на тези думи.

Виждате ли оживление в старозагорската общност след завръщането ви в Берое?

- Не виждам огромна разлика, тъй като футболните почитатели тук постоянно са били доста дейни, поддържали са си тима и са се борили, вземали са интензивно присъединяване във всяка една активност на клуба. Лично не съм забелязал по-голям възторг, тъй като аз го познавам този възторг от преди. Чувал съм го и преди да дойда тук, хората не престават да си обичат клуба, идват на стадиона. Разбира се, и времената са други. Ние доста постоянно подлагаме на критика - на всички места, освен в Стара Загора, че не доста хора идват на стадиона, че еди-коя си част от почитателите е прогонила друга част. А самите времена са тежки и на хората не им остава доста време да мислят за други занимания, в частност за футбола. Футболните почитатели в Стара Загора са били дейни - и преди, и в този момент. Турбулентни процеси имаше и в столичните грандове.

Изненада ли ви решението на Стойчо Младенов да подаде оставка и по какъв начин въобще гледате на обстановката, тъй като тя е симптоматична за българския футбол?

- Не, не виждам, осведомих се от медиите. Нямам визия какво се е случвало там, нито съм приказвал, нито съм се интересувал какво става.

Г-н Хубчев, доста неща останаха недоизказани и към раздялата ви с националния тим. Защо не казахте нищо, с цел да се отбраните, тъй като получихте и другарски огън?

- От кого?

От Йордан Лечков да речем.

- Много елементарно мога да му отговоря на този човек и ще пристигна време, когато ще го направя. Но подобен съм, освен по този проблем и по тази разлъка, а и по всичките ми дейности в специалността, която практикувам и съм упражнявал като футболист, съм се стремял да си ги държа за мен тия неща. Не постоянно това е вярното, не постоянно истината излиза, както и в тази ситуация с индивида, за който ме питате. Но ще пристигна време, в което в елементи ще ги разнищим тези неща. Няма да има въпрос, на който да не отговоря с подписа и името си.

Как гледате на обстановката с двата конгреса у нас?

- Тук ще си разреша коментар. За мен най-хубавото, без да влизам в елементи кой крив, кой прав, е да се седне на една маса, да се извадят вижданията, проектите, дейностите на едните, на другите, да се беседва. Ако би трябвало, да се направи общ конгрес да има едно управление със единодушието на всички клубове и да се тръгне към по-добро бъдеще, в случай че може. Двете страни би трябвало да беседват.

Казахте, че оставането ви в Берое ще е условност. Водихте ли нови диалози с управлението?

- То е условност от няколко страни. Аз не съм подписал контракт, само че хората, с които беседвам и с които работим в Стара Загора, знаят, че в случай че стигнем и двете страни до единодушие, няма да има никакъв проблем. Абсолютно никакъв проблем - било то финансов, било от какъвто и ще да е жанр. Нищо, че през последните 2 години съм изкарван какъв ли не. В този смисъл най-важното сега е всичко да мине както би трябвало в Берое и клубът да просъществува по най-хубавия метод.
 Берое започва акцията
Берое започва акцията " Да играем футбол в учебно заведение "

Проектът е създаден в сходство с един от главните цели на ММС
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР