Петър Чолаков е социолог и политолог, доцент е по социология

...
Петър Чолаков е социолог и политолог, доцент е по социология
Коментари Харесай

Планът на Русия за Камчия – каква е целта

Петър Чолаков е социолог и политолог, доцент е по социология в Института за проучване на обществата и знанието, Българска академия на науките. Анализът му е препечатан от " Дойче веле ".

Навръх Коледа в България пристигна новината, че Русия обмисля следния проект: курортният комплекс " Камчия ", ситуиран на 25 км южно от Варна, да стане " съществена задгранична културно-хуманитарна площадка за пробутване на съветските ползи в Европа ". Защо тази тематика се повдига тъкмо в този момент? И какво цели Москва, обявявайки обществено своите планове?

Две вероятни обяснения

Първото пояснение е банално. Във въпроса за развиването на " Камчия " няма външнополитическа конспирация, тъй като той стои от дълго време на дневен ред. Санаторно-оздравителният комплекс, ситуиран на 31 хектара, е благосъстоятелност на кметството на Москва. Договорът за построяването му е подписан през 2008 година от държавното управление на господин Станишев. През 2016 година бе оповестено, че парцелът се продава на търг. Поради комплицираната финансова обстановка към комплекса още от 2015 се обмисля собствеността да бъде добита от Руската федерация (РФ) и по този начин да се откри опция за финансирането му от федералния бюджет.

Защо обаче се подвига толкоз доста звук? Така стигаме до второто допустимо пояснение: съгласно мен, разгласяването на проекта цели минимум две неща. Първо: да се покаже на висок глас, че Русия освен не се е отказала от претенцията да бъде водещ геополитически състезател, а има безапелационното желание да продължи да работи за нея. Второ: да се направи следващ опит за " респектиране " на членката на НАТО България.

От срещата сред Тръмп и Борисов стана ясно, че България възнамерява да построи координационен център на военноморските сили на НАТО в Черно море. Той ще бъде във военноморска база Варна. Отговорът на Кремъл - РФ да осъществя покрай Варна " пример за мека мощ ", както се изрази Сергей Лавров.

В изгода на този разбор приказва и фактът, че още при започване на обръщението си пред Федералното заседание, на чието съвещание бе подложен въпросът за ориста на " Камчия ", господин Лавров съобщи: " Нашите американски сътрудници, дружно с най-близките си съдружници, се пробват да забавят, в това число със мощ, обективния развой на основаване на по-справедлива и демократична полицентрична система за международен ред. Те се пробват да лимитират развиването на нови международни центрове ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР