Петък в пет става ясно ще има ли нов кабинет.

...
Петък в пет става ясно ще има ли нов кабинет.
Коментари Харесай

В 17:00 часа ще се разбере дали ще има нов кабинет

Петък в пет излиза наяве ще има ли нов кабинет. Президентът Румен Радев ще одобри в петък претендента за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно заседание Асен Василев, на който според конституционната процедура, връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление в границите на сегашния парламент.

Срещата е от 17:00 часа на „ Дондуков “ 2, оповестиха от прессекретариата на президента, пише flashnews.bg.

Ден преди връчването на мандата, това, което е ясно, е, че зад кабинета „ Василев “ застават твърдо „ Продължаваме Промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “. Общо в пленарната зала трите обединения имат 109 гласа. Към тази поддръжка, въпреки и към момента под въпрос, могат да се прибавят и 6-те гласа на самостоятелните

народни представители, които си потеглиха от „ ИТН “. Всеки от тях ще гласоподава по съвест, само че в случай че са единни – то новото държавно управление може да разчита на 115 гласа. Недостатъчни, с цел да поеме ръководството на страната, разяснява Нова тв.

Ако в оставащите часове от „ Продължаваме Промяната “ не съумеят да намерят изчезналите най-малко шестима народни представители, сценариите са два:

Номинираният за министър председател Асен Василев връща мандата на президента Румен Радев несбъднат.

От „ Продължаваме Промяната “ вземат решение да опитат до последно – оферират състав на проектокабинет и президентът го предлага за гласоподаване в пленарната зала.

При крах и в двата случая по Конституция се пристъпва към втори опит за сформиране на държавно управление в границите на 47-то Народно заседание. Президентът Радев връчва мандат на втората по величина парламентарна мощ – това е ГЕРБ-СДС. Те към този момент обявиха, че ще върнат незабавно досието и желаят нови избори. Тогава има и един финален късмет – президентът избира трета партия, на която да даде късмет за кабинет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР