Петък е. 8:20 часа. На базата на ЦСКА в Панчарево

...
Петък е. 8:20 часа. На базата на ЦСКА в Панчарево
Коментари Харесай

Исека: Готов съм да вкарам гол на Левски



Петък е. 8:20 часа. На базата на ЦСКА в Панчарево животът към този момент кипи. Багери, служащи... Старши треньорът Александър Томаш, асистентите му и админът Стойко Сакалиев към този момент са там. Томаш минава и ревизира всяко ястие от приготвяната закуска. До 9:00 часа всички играчи са пристигнали. Заниманието е от 10:30, само че те би трябвало да имат време да се приготвят...

Имаме спогодба за изявление с нападателя Аарон Лея Исека. Белгиецът е ухилен и положителен. Сам предлага да го назоваваме " Исека ", тъй като " по този начин ще е най-лесно за всички ". Ето какво сподели особено за " Тема Спорт " юношата на Андерлехт, чиято кариера минава през белгийски гранд, френския Олимпик Марсилия (където е предназначен да размени брат си Мичи Батшуай, който е продаден на Челси за 33 милиона евро), британския Барнзли, а за последно носи екипа на гръцкия ОФИ Крит.

Исека, за какво реши да приемеш офертата на ЦСКА? Отборът не играе в евротурнирите, стартира неприятно в шампионата...

- Аз приказвах с хора от клуба, организирах диалози със старши треньора Александър Томаш и видях един план, в който повярвах. Възможност да играя за клуб, който ще се бие за първите места и даже за освен това. Ще бъда почтен - усетих, че ЦСКА ще ми даде опция да показва себе си на най-високото равнище, да играя квалификации в най-силните европейски шампионати. Осъзнах, че интерес към мен има от най-големия български клуб и бе най-нормалното нещо да приема тази оферта, тъй като знаех, че във всеки мач ще се бием за победа и за купата.

Преди да подпишеш с ЦСКА приказва ли с Локило, с който се познавате от академията на Андерлехт, и какво ти сподели той?

- Разбира се, че разговарях с него. Познавам го от времето, когато бяхме доста млади. Познавам фамилията му. Ние не сме играли дружно в юношеските тимове, тъй като аз съм малко по-възрастен от него. Но и той бе на мнението, което аз имах за ЦСКА, че ще играем и ще се бием във всеки мач за победа и да спечелим всичко. Всеки футболист мечтае да играе в тим, чиято философия е постоянно да е преди всичко.

А какво знаеше за българския футбол?

- Разбира се, знаех за Бербатов, който е един от най-великите нападатели, които аз съм гледал. Знаех, че е тръгнал от ЦСКА, и това ми беше задоволително. Честно казано, не знаех доста за шампионата, само че името на ЦСКА ми беше задоволително да кажа " да ".

Вкарваш хеттрик в Младежка шампионска лига, играеш в един от най-големите клубове в Белгия (Андерлехт), в Олимпик Марсилия, в Англия, само че по-късно като че ли кариерата ти потегля надолу. Защо? Контузии или друга причина?

- Мисля, че е микс от всичко. Аз съм мощно набожен и знам, че всичко, което ми е дал Бог, е с една причина. Всяко предизвикателство, през което съм минал, ме е направило това, което съм аз през днешния ден. Футболът не е елементарен и постоянно можем да намерим извинения, само че аз не съм от тези хора. Знам, че е имало интервали, в които съм бил по-добър, а по-късно нещата не са се получавали, само че това ме е направило по-силен, по-концентриран, по-мотивиран и искащ. Сега се усещам по-силен, по-добър...

Преди малко ти загатна за това, само че вярваш ли, че ЦСКА може да те изпрати още веднъж в някое от топпървенствата?

- Разбира се. ЦСКА разполага с доста положителни футболисти, което ще ми помогне да показва себе си. На първо място всичко зависи от мен самия. Името на клуба не може да ме качи на последващо равнище, само че в случай че вкарам 30 гола напълно обикновено ще ме видят и други, по-големи клубове. Това са логиката и законите на футбола.

Кои са най-големите футболисти, с които си играл?

- Уф, уф.. (замисля се)... Мисля, че най-голямото име е Ласана Диара от Реал Мадрид, само че най-хубавият, с който съм играл, не съм сигурен, че го знаете. Това е Матиас Суарез. Той е играл в Аржентина, в Андерлехт... Играл е с Меси, Той беше голям, необикновен гений, само че имаше доста травми, които му попречиха да стане сполучлив.

Кой беше идолът ти, когато бе малко хлапе?

- Никога не съм имал кумир. Моят кумир постоянно е бил единствено Исус, само че моят обичан футболист... Ок, за мен най-хубавият е Лео Меси, само че обичаният ми нападател е Луис Суарез. Той е видът нападател, който одобрявам аз. Винаги съм се възхищавал на головия му инстинкт и на желанието за победа.

Пречеха ли ти сравненията с брат ти Мичи Батшуай?

- Сравнения? О, не, не... Никога. Никога не е имало съпоставения сред мен и него. Той е доста, доста високо и няма по какъв начин да ме съпоставят с него. Аз мога да се гордея с това, което е той, което е постигнал. Той е образец за мен, обичам го и бленувам да реализира неговите резултати.

Защо избра да играеш за националния тим на Белгия. Имал си опция да играеш за Конго?

- Причината е доста елементарна. Да, аз имам конгоански корени, само че в никакъв случай не съм ходил в тази страна. Винаги съм живял в Белгия и когато бях дребен и се появи опция да играя за юношеските национални тимове на Белгия, пред мен не е имало алтернатива, а просто с наслада одобрих тогава. Никога не съм имал диалози с конгоанската федерация, само че човек в никакъв случай не знае какво може да се случи. Аз се стремя да давам най-хубавото от себе си, да съм подготвен за идващото предизвикателство, тъй като във футбола в никакъв случай не знаеш какво те чака.

Какви са първите ти усещания от българския футбол?

- Първото, което мога да кажа, е, че ми направи усещане, че всички тимове излизат прекомерно отбранително против нас. На този стадий това ни основава малко компликации, само че този почит демонстрира, че те се тормозят от нас и напълно скоро ще стартираме да се оправяме.

Все още не си отбелязал гол, подготвен ли си да го направиш против Левски? (б.р. - В този миг се намесва пресдиректорът на ЦСКА Виктор Игнатов, който с усмивка му споделя: " Внимавай, тъй като когато този публицист прави изявление с нападател преди мач с Левски, той постоянно им вкарва " )

- (Смее се) Да, да подготвен съм. Искам да го направя, въпреки че за мен е по-важна успеха, а не дали аз ще вкарам гола. Ако отбележа, ще бъде чест за мен, тъй като това ще е плод на напъните на целия тим. На първо място обаче слагам триумфа на целия тим.

Знаеш ли към този момент какво значи за България мачът ЦСКА - Левски?

- О, да... От първата минута, в която влязох в съблекалнята, се приказва единствено за този дуел. Вече знам какво значи той за почитателите, за клуба, за треньорите и за нас играчите.

В последните 3-4 години брат ти мина през Бешикташ, Фенербахче и в този момент е в Галатасарай - нали ти няма да приемеш оферта от Левски?

- (смее се) Не, не... Няма да направя като него. От първата минута тук моето сърце е алено.

Все още не си спечелил огромен трофей в кариерата си. Вярваш ли, че е допустимо с ЦСКА?

- О, да. Това бе повода да приема офертата на ЦСКА.

За край - смяташ ли да започнеш да учиш български език?

- Задължително. Треньорът непрестанно ни притиска час по-скоро да го вършим. Аз изучавам. Вече разбирам някои неща, само че ми е мъчно да приказвам. Скоро и това ще стане.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР