Петък 13-и отдавна е нарочен за ден на лошия късмет,

...
Петък 13-и отдавна е нарочен за ден на лошия късмет,
Коментари Харесай

Откъде идва петък 13-и и неговата фатална слава?

Петък 13-и от дълго време е умишлен за ден на неприятния шанс, макар че не е напълно несъмнено по кое време и къде се появява това поверие. За милиони хора по света този ден не е без значение – някои залостват крепко вратите на дома си, до момента в който други считат, че точно на петък 13-и са най-големи късметлии.

Вижте какви други странни неща се случват по света поради този ден:

1. Някои хора имат вяра, че историята на петък 13-и произлиза от Адам и Ева. Според тях Ева предложила неразрешения плод на Адам тъкмо в този ден.

2. Хора всевъзможни, някои даже си провеждат вещерски сборища и напълно се вживяват. А когато това се случи, традицията повелява вещиците да бъдат 13.

3. В испаноезичните страни хората се опасяват от вторник 13-и.

4. За някои езически религии, цифрата 13 в действителност е късметлийско. Причината е, че това е и броя пълнолуния на година.

5. Страхът от цифрата 13 се назовава трискайдектофобия, а от петък 13-и – параскаведекатриафобия. Ако не можете да го произнесете, значи не ви е боязън задоволително.

6. Според сп. National Geographic, повече от 80% от небостъргачите заобикалят да имат 13-и етаж, също както и доста лечебни заведения. Често в хотелите няма да откриете стая №13, а някои летища пропущат гейт №13.

7. Ако имате предпочитание да се татуирате в Съединени американски щати на петък 13-и, би трябвало да знаете, че сте създали доста добър избор. Голяма част от студията оферират специфични отстъпки, като обичайно в случай че си татуирате цифрата 13, това ще ви коства $13.

8. Древните римляни също гледали на цифрата 13 като носещо гибел, съсипия и злощастие.

9. Ако суеверни парижани провеждат вечеря и по стичане на събитията ще имат 13 госта, е доста евентуално да наемат човек, който да прави крайната численост 14.

10. Британско проучване посочило, че въпреки и на петък 13-и по улиците да има по-малко коли, в действителност стават повече произшествия, като хипотетичната причина е алкохолът, който водачите поемат, с цел да приспят страховете си, свързани с този ден.

11. Най-дългият интервал, който може да измине, без да има петък 13-и, са 14 месеца – от юли до септември идната година или, в случай че идната година е високосна, от август до октомври.

12. Сп. National Geographic разгласява данни, съгласно които в Съединени американски щати на всеки петък 13-и се губят сред $800 и $900 милиона поради хора, които отхвърлят да пътуват и да работят по нормалния си метод.

13. Ако желаете да се предпазите от неприятни поличби на петък 13-и, би трябвало да извършите едно от тези неща: да пипнете дърво, да кръстосате показалеца и междинния си пръст, да стоите колкото се може надалеч от черни котки, никога не поглеждайте цялостната луна през парче стъкло и хвърляте колкото се може повече сол зад себе си.

14. Имената в оригинал на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР