Петък, 13-и донесе добра новина за българската икономика – тя

...
Петък, 13-и донесе добра новина за българската икономика – тя
Коментари Харесай

Икономиката на България навакса почти половината загуби от пролетта

Петък, 13-и донесе добра вест за българската стопанска система – тя е съумяла през третото тримесечие да навакса съвсем половината от срутва през второто, провокиран от изключителното състояние поради. Това демонстрират експресните оценки на брутния вътрешен артикул, оповестени от Национален статистически институт.
Ръстът на Брутният вътрешен продукт на тримесечна база е 4,3%, до момента в който през второто тримесечие сривът спрямо първото беше с 10%. Възстановяването на процедура върви тъкмо 10 пъти по-бързо в сравнение с уточни в последната си прогноза Европейската комисия – предвиждането ѝ беше за 0,4% растеж в България спрямо второто тримесечие. “Ако върви по този начин, след една година ще сме не запомнили, че е имало рецесия ”, разяснява във Фейсбук икономистът Георги Ангелов.
 Оптимизъм в бизнеса макар ковид Оптимизъм в бизнеса макар ковид
Въпреки усилване на пандемията от COVID-19 през октомври бизнесът у нас изпитва оптимизъм. Общият индикатор на бизнес климата през окт...
България не е изключение от общия тренд в Евросъюза. Най-висок растеж спрямо предходното тримесечие има във Франция - 18,2%, следвана от Испания - 16,7% и Италия - 16,1%. Има единствено две страни с дребен спад през третото тримесечие: Финландия - с 2,6%, и Литва - с 3,7%, написа.
Прави усещане, че главният мотор за този растеж в България е крайното ползване на артикули и услуги, което се усилва с 9,8% спрямо предходното тримесечие. То се усилва даже на годишна база с 9,3%, без значение, че спрямо третото тримесечие на 2019 година Брутният вътрешен продукт съгласно експресните данни бележи спад от 5,2%. Юли, август и септември бяха месеците, в които потреблението на артикули и услуги постепенно стартира да се усилва, откакто през второто тримесечие имаше десетки затворени търговски обекти в огромните градове.
Наскоро стана ясно, че даже огромните търговски центрове са преодолели рецесията с наемателите си, които преди този момент бяха принудени да отсрочват заплащането на наемите си. Експресните данни за Брутният вътрешен продукт, оповестени през вчерашния ден, към момента не са дефинитивни. Предварителните, които са с по-голяма акуратност, ще се разгласяват на 4 декември, а окончателните ще станат ясни чак следващата година. През 2020 година вложенията у нас изключително в индустрията ще са с към 20,9% по-малки спрямо 2019 година, демонстрират резултатите от анкета на Национален статистически институт, оповестена в петък.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР