Петъчното заседание на парламента се провали след скандал между управляващите

...
Петъчното заседание на парламента се провали след скандал между управляващите
Коментари Харесай

Скандал и липса на кворум осуетиха освобождаването на шефа на здравната каса

Петъчното съвещание на Народното събрание се провали след скандал сред ръководещите и опозицията за вкараната в последния миг точка за предварителното освобождение на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев. Словесните престрелки бяха последвани от напускането на Българска социалистическа партия и поименна инспекция на кворума, след която стана ясно, че кворум няма и съвещанието се проваля.

Така Народното събрание не съумя да вземе решение за предварителното освобождение на Плочев, което от ГЕРБ желаят да стане допустимо най-бързо, с цел да бъде задействана едномесечна процедура по желание на нов шеф, която да завърши преди лятната почивка на Народното събрание.

“НЗОК се нуждае от оперативно управление, което да търси решение на проблемите “, разяснява ръководителят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) и упрекна депутатите от Българска социалистическа партия, че дейностите им са “продукт на старите комунистически обичаи за подривна активност и бойкот “.

“Когато сме декларирали, че работим в полза на българските жители, не считам, че би трябвало да се плашим от дълга парламентарна стратегия “, разяснява тя.

Още в самото начало на петъчното пленарно съвещание от Българска социалистическа партия се оповестиха срещу вкарана в последния миг точка за предварителното освобождение на Плочев, който от февруари е в болничен, отхвърля да подаде оставка, само че законът дава опция да бъде освободен, защото не може да извършва отговорностите си за период по-дълъг от 3 месеца.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски съобщи, че няма по какъв начин в петък, в последния ден на седмицата да се оферират нови точки в дневния ред. Секретарят парламентарната група на левицата Филип Попов разяснява, че Българска социалистическа партия възразява остро по метода на работа на Народното събрание. “Недопустимо е в петък нови значими точки. Ще се сменя шефа на здравната каса. Какво вършиме? Това в никакъв случай не се е случвало в Народното събрание. Как по този начин от през днешния ден за през днешния ден сменяте шефа на здравната каса? “, възмути се той.

В знак на митинг от левицата напусната зала.

“Напуснахме пленарна зала в символ на митинг против властническия режим и жанр на работа на Народното събрание.Това управление на Народното събрание не може да формулира дневния ред даже за една седмица, а представете си какво да чакаме от държавното управление “, разяснява Драгомир Стойнев.

От Движение за права и свободи също показаха своето противоречие с смяната на дневния ред. “Категорично правя възражение такива съществени точки като промяна на шефа на здравната каса да бъдат вкарвани в днешния ден, в който авансово сме уведомили вас, че моите сътрудници от парламентарната група, че ще отсъстват заради огромния мюсюлмански празник Рамазан Байрям ", съобщи зам.-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев. Той добави, че сътрудниците му няма да имат опция да вземат отношение по тематики, по които Движение за права и свободи има ясна и безапелационна позиция.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева напомни, че до момента опозицията е твърдяла, че програмата на депутатите не е добре запълнена.

След още препирни по процедурата на водене и поименна инспекция на депутатите стана ясно, че Народното събрание няма кворум, като в началото Караянчева разгласи, че ще се организира единствено парламентарен надзор. В следствие обаче стана ясно, че ѝ парламентарният надзор пропада, защото множеството въпроси към министрите са заложени от Българска социалистическа партия, а депутатите на левицата ги няма в зала.

Председателят на правната комисия в Народно събрание и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов съобщи, че процедурата за поименна инспекция е била поискана нелегално. " Очевидно е желанието на тази процедура да повреди и да прекъсне съвещанието, в това число и разискването на точка от дневния ред, която беше от опозиционната парламентарна група ", разяснява той. Кирилов прикани да се продължи работа по дебата по законодателната част, само че да не се организира гласоподаване.

В последна сметка обаче ръководителят на Народното събрание Цвета Каранчева приключи съвещанието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР