Пета поредна година продължава тенденцията за спад на сивата икономика

...
Пета поредна година продължава тенденцията за спад на сивата икономика
Коментари Харесай

Сивата икономика се е свила до 21%, но липсата на реформи забавя темпа

Пета поредна година продължава наклонността за спад на сивата стопанска система в страната и тя е към 21 %, само че неналичието на промени или незадоволителни такива в опазването на здравето, отбраната на конкуренцията, правораздаването и пазара на труда задържат позитивния тренд. Това сочат данните на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която показа композитният показател " Икономика на ярко " за 2019 година

Според него светлата част на българската стопанска система доближава стойност от 78.52 пункта, при 77.76 година по-рано. Тези стойности обаче са под междинното за Европейски Съюз. Там процентът на сивата стопанска система е сред 12 и 15 %.

Сред отрицателните фактори, които пречат на изсветляването на стопанската система у нас, от АИКБ означават и следващото административно повишение на минималната работна заплата. Анализите на бизнес организацията сочат, че това е довело до " избуяване " на нови сиви практики измежду нискоквалифицираните служащи и чиновници.

Очакванията на АИКБ са през идващите четири години българската стопанска система да продължи плавна наклонност на изсветляване и през 2023 година Композитният показател ще доближи равнища от над 82 пункта, само че още веднъж сивата стопанска система у нас ще е по-голяма от тази в европейските страни.

За положението през актуалната година АИКБ ще включи още проявления на сивата стопанска система. Във фокуса на проучванията, които ще бъдат показани следващата година, ще попадне и трудовият пазар, при който през годините са се откроявали едни от най-съществени проблеми, освен това с дългогодишен резултат върху националната стопанска система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР