Пет вековни дървета в областите Благоевград, Перник, Кюстендил и Ловеч

...
Пет вековни дървета в областите Благоевград, Перник, Кюстендил и Ловеч
Коментари Харесай

Защитиха пет вековни дървета в областите Благоевград, Перник, Кюстендил и Ловеч

Пет вековни дървета в областите Благоевград, Перник, Кюстендил и Ловеч са оповестени за предпазени. Те са от типа благун, цер и окосмен дъб .

Две от новообявените вековни дървета са от типа благун (Quercus frainetto). Едното е на възраст 356 години, с височина 13 м, обиколка на ствола 3,74 м, среща се в землището на село Ракитна, община Симитли , област Благоевград. Обявено за предпазено по предложение на Асоциацията на парковете в България.

Второто от типа благун е на приблизителна възраст 300 години, с височина към 25 м, обиколка на ствола 4,10 м. Расте в землището на село Мазарачево, община Кюстендил , а предлагането за оповестяването му е от кмета на Община Кюстендил.

Също по предложение на кмета на Кюстендил за предпазено е оповестено и вековно дърво от типа цер (Quercus cerris), на приблизителна възраст 400 години, с височина към 22 м, обиколка на ствола 5,00 м. Дървото се намира в землището на село Кършалево, община Кюстендил.
 Снимка 592092
Източник:

Пак от типа цер и на приблизителна възраст 300 години, с височина към 30 м, обиколка на ствола 4,50 м е оповестено за предпазено намиращо се в землището на село Ездимирци, община Трън , област Перник дърво. Предложението е на кмета на Община Трън.

Защитено е и вековно дърво от типа окосмен дъб (Quercus pubescens), на възраст над 150 години, с височина към 15 м, обиколка на ствола 3,50 м, в землището на село Владиня, община Ловеч, област Ловеч , по предложение на частно лице.

След издание на заповедите в " Държавен вестник " дърветата ще бъдат вписани в регистрите на вековните дървета и ще бъдат обозначени.

Според Закона за биологичното многообразие е неразрешено изкореняването, отсичането, кастренето и чупенето на клони на вековните дървета, както и пострадването на стъблата им и всевъзможни други дейности, които биха довели до заличаване, увреждане или утежняване на физиологичното им положение, напомнят от Министерство на околната среда и водите.
 Снимка 592093
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР