Пет стъпки за избягване на проблемите, свързани с бялата е-рецепта

...
Пет стъпки за избягване на проблемите, свързани с бялата е-рецепта
Коментари Харесай

БЛС с пет предложения за бялата е-рецепта и предупреждения за протести и съдебни дела

Пет стъпки за отбягване на проблемите, свързани с бялата е-рецепта за антибиотици и противодиабетни лекарства, оферират от Българския лекарски съюз. При липса на незабавни ограничения пък от съсловната организация заплашват с митинги и правосъдни каузи за отбрана правата на лекарите и пациентите.

Сред предложенията са редом потребление на хартиена и е-рецепта за избран интервал от време, бързо въвеждане на цифров указател на всички лекарства у нас, основаване на приложение за пациента с информация за лекарствените наличия в аптеките, съблюдаване на нормативната уредба във връзка с генеричната подмяна и законови промени за повишение контрола при отпущането на медикаменти.

„ Вече пети ден следим последствията и тоталния безпорядък, настъпил след въвеждането на наложителната електронна рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет “. Това регистрират от Българския лекарски съюз в нова позиция, обвързвана с бялата е-рецепта. 

Според съсловната организация въвеждането ѝ е довело до дискриминация на над 2/3 от лекарите в България, които не могат да изписват електронни предписания, включително и всички медици от едно от най-невралгичните звена в системата – Спешна помощ. От БЛС регистрират и голям брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени предписания с гледище за смяна на лечението и то под напън. Сред аргументите за връщане са: липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на медикаментите и други, показват от там. Наблюдава се и напън за смяна на лечението на пациента от страна на фармацевта, макар че това е право на лекаря в полза на пациента, а не обвързване, вменено му от фармацевта, споделят от БЛС. 

От издадени над 60 000 електронни предписания за по-малко от 4 дни, при анулирани 5000, в НЗИС има данни за попълнено пациентско досие за около 30 000 предписания, регистрират още от там. 

„ Българският лекарски съюз поддържа дигитализацията, в това число и въвеждането на електронната рецепта като водещо средство за определяне на лекарства, само че дано за всички е ясно, че с електронната рецепта дигитализацията в опазването на здравето не се изчерпва.

Всички знаем предимствата й, те са такива, каквито носи всеки нов цифров инструмент, когато е въведен вярно. Настоящата обстановка обаче е друга. Бяха нужни по-малко от 5 дни, с цел да се убеди цялото общество в неуспеха на метода на въвеждане на наложителната електронна рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет “, разясняват от съсловната организация на лекарите.  

Ето и в детайли написаните оферти на БЛС, които съгласно тях ще избегнат описаните проблеми:
За решаване на казуса с дискриминирането на лекарите: въвеждане на редом потребление на хартиена и електронна рецепта за избран интервал от време. През този интервал хартиената рецепта наложително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след осъществяването й, подписана от пациента, с цел цялост на досието на пациента и гарантиране на контрола при разпределяне. Право на всеки доктор и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена. За да не се лутат пациентите и да не бъдат връщани при лекарите: Максимално бързо въвеждане на наличен, дигитален регистър на всички лекарства, популяризирани на територията на Р България с отчитане в действително време на тяхната наличност в аптечната мрежа. Създаване на дигитално (интерактивно) приложение за пациентите, което да дава информация за наличностите на медикаментите в аптеките.  Строго съблюдаване на Чл. 34. от Наредба № 4 за Условията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, който ясно регламентира: „...когато лекарственият артикул е постановен посредством интернационално непатентно или фармакопейно название на лекарственото вещество, се отпуска лекарствен артикул, позволен за приложимост в страната, който съдържа предписаното интензивно вещество, като наложително се съблюдават предписаната лекарствена форма и количеството в дозова единица; 2. когато лекарственият артикул е постановен под комерсиално название, се отпуска тъкмо предписаният артикул. (2) Когато аптеката не разполага с наставления лекарствен артикул, магистър- фармацевтът е задължен да го обезпечи в период до 24 часа. В този случай датата и часът на постъпването на рецептата се отразяват върху нея. Законови промени за повишение на контрола при разпределяне на лекарства, както и гарантиране на правото на осведоменост на пациента за най-евтината опция за лекуване още на територията на лекарския кабинет. 
„ Считаме, че виновните институции би трябвало да подхващат незабавни дейности за разрешаване на казуса, в противоположен случай си резервираме правото на протестни дейности и опцията да защитим правата на лекарите и пациентите по правосъден път “, декларират в умозаключение от съсловната организация. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР