Пет са подписаните спогодби с Румъния, досега, това са главните

...
Пет са подписаните спогодби с Румъния, досега, това са главните
Коментари Харесай

Борисов: България и Румъния правят това, което е в полза на всички


Пет са подписаните спогодби с Румъния, до момента, това са основните акценти, по които си стиснахме ръцете. Възложихме на министрите на превоза и енергетиката да ни кажат кое бъде правено - построяването на инфраструктура, мостове или хидроенергийни уреди. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след взаимното държавно съвещание с Румъния, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Защо се спряхме и настояваме за 3 огромни плана – първият на Русе – с дни километрични опашки, пречат на бизнеса и туризма. 45 км по права линия до Букурещ, ние проектираме сега Русе-Велико Търново и от там да стъпим на Хемус. Никопол-Турну Мъгуреле също е извънреден приоритет за двете страни и разпореждаме да се направи изследване какъв брой би коствало за мост и жп линия и скоростен път. Румънският министър председател предлага от Констанца, Варна до Бургас към 200 км автомагистрала. Защо съм оптимист, че тоз път би могъл да стане, тъй като и тол системата, която ще изградим и концесионирането на такива уреди ще дадат опция да притеглим вложения и в границите на 20-30 години тези мостове да се изплащат въз основата на тол таксите, акцентира Борисов. Той добави, че взаимно се търсят вложители по трите плана. „ Тези планове не се бият един с различен и трите имат своята икономическа, финансова и индустриална комерсиална логичност. Смятам, че всеки план, който излиза, не би трябвало да изчаква другите, а да се стартира да се прави. С трети мост това ще даде подтик на бизнеса и туризма, и ще облекчи нашите транспортни служащи и всички, които висят по границата. Ще се постараем оптимално и в този момент с заплащането на таксите по границата, да намерим по-бързо и ефикасно решение, с цел да могат хората да се усещат удовлетворени ”, добави още Борисов.

Имаме редкия късмет, че след нас поемат председателството на Европейски Съюз Австрия и след това Румъния, може тематиката за Дунавската тактика и Черноморската да придобият доста действителни измерения, както по време на председателството на Австрия, по този начин и на Румъния. Те ще поддържат и това, което вършим ние на Балканите с нашите сътрудници. Това, което България и Румъния вършат и желаят да създадат, е в интерес на всички – и кулоар номер 8 и Букурещ –София и към Турну Мъгуреле, това, всичко е в интерес на нашите нации, сподели още Борисов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР