Пет са най-отровните храни, които слагаме на масата. Това заяви

...
Пет са най-отровните храни, които слагаме на масата. Това заяви
Коментари Харесай

Спрете да слагате тези ОТРОВИ на масата си

Пет са най-отровните храни, които слагаме на масата. Това съобщи доктор Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, който се занимава от години с проучвания и разбори на хранителни артикули.
Чипс и снаксове
Най-отровни са чипсът и снаксовете, които се употребяват в промишлени количества от малчуганите, уточни доктор Иванов. На първо място в тези артикули има високо наличие на наситени мастни киселини, както и на трансмастни киселини, които запушват кръвоносните съдове и водят до сърдечносъдови болести. Снаксовете и чипсовете имат и високо наличие на акриламид, който се образува при пърженето и е повсеместен канцероген. Продуктите съдържат и окислени мазнини, които също са отровни и канцерогенни. Другата заплаха е високото наличие на сол.
Палма
Вторият най-опасен артикул са евтините сирена и кашкавали с палмово масло. Известно е, че палмовото масло, което се влага в ментетата, води до тумори и сърдечносъдови болести.
Готови салати
Третият по вредност хранителен артикул е българската индустриална салата „ Снежанка “, която купуваме в магазина. Единствената същинска съставна част в нея са краставиците, уточни доктор Иванов. В готовата „ Снежанка “ няма мляко. Вместо това тя е блъскана с нишесте, захари и гуми като желиращ сътрудник. Четвъртият най-опасен артикул са малотрайните салами, сочи още класацията на доктор Иванов. Всъщност саламите може да се окажат и преди всичко, само че ние не знаем напълно какво съдържат те, споделя той. По думите му проучването на всички съставки е мъчно, а браншът – месопреработвателите, не оказват никакво подпомагане и крият рецептите си.
Колбаси
Всички знаем, че в малотрайните салами има най-нискокачественото месо – МОМ (машинно обезкостено месо). Другото му име е прат. Той се получава като останките по костите на животното – най-много сухожилия, се отделят с машина под налягане дружно с част от самите кости. Получава се непоносимо смърдяща каша, на която обаче се придава усет с прибавянето на овкусители, подправки и така нататък Това е главната съставна част на кренвиршите. Отделно се прибавят и емулсии от кожи, които другояче би трябвало да се изхвърлят. Слагат се и захари, за което доста малко хора знаят.

В един кренвирш може да има 10-15% захари. Като го консумирате, все едно сте изяли половин вафла, без да подозирате, разяснява доктор Иванов и напомня, че захарта е главен извършител на актуалните заболявания като диабет. Добавя се и нишесте, с цел да задържа вода, която апропо е главен заряд. Така че може да се окаже, че машинно обезкостеното месо е най-полезната съставна част в саламите, сподели още шефът на Центъра по биология на храните.
Биосалати
По думите му потребителите са привикнали да се плашат от нитратите и пестицидите в плодовете и зеленчуците, само че по-голяма заплаха дебне от другаде. По-рискови са биологичните зеленчуци, които се наторяват с естествена тор. Ако се поливат и със нечисти води, се получава огромно количество рискови бактерии. Те са по-опасни от нитратите, по тази причина биопродуктите би трябвало да се мият извънредно добре, акцентира доктор Иванов.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР