Пет са клиничните пътеки, по които броят на пациентите е

...
Пет са клиничните пътеки, по които броят на пациентите е
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Пет клинични пътеки са с нулеви пациенти

Пет са клиничните пътеки, по които броят на пациентите е нулев. Това сподели на брифинг шефът на Здравната каса проф. Петко Салчев след среща със служебния здравен министър и Българския лекарски съюз.

„ За самите цени и размери ще приказваме по-нататък, когато излезе и бюджетът на НЗОК. Ще зародят много въпроси коя от наредбите да бъде изменена. Знаем кои клинични пътеки са с нулеви пациенти и какво се е случило в лечебните заведения. Ще предоставим информацията на Българския лекарски съюз и ще работим дружно по тези въпроси “, безапелационен е проф. Салчев.

Той разяснява и приложението, посредством което пациентите ще могат да алармират за нередности. " То още е в тестова фаза. Благодаря на сътрудниците от компанията, които го създават. Имахме среща с омбудсмана на България по тематиката, уповавам се приложението да бъде в интерес на всички пациенти. То ще работи на месечна или полумесечна база, а следващата година ще се получава и на моментна база, т.е. ще се вижда когато някой влезе във вашето досие и добави нещо. В последните няколко месеца интензивността на пациентите е извънредно висока, подават се доста сигнали, свързани с нарушение на техните права “, изясни Салчев.

По думите му има към 2000 контрольори, които работят със свои логаритми при подаване на сигналите. По този метод се прави ежемесечна оценка на риска къде какво се случва.

На срещата ръководителят на Българския лекарски съвет доктор Иван Маджаров уточни, че е значимо парите да следват пациента, а не противоположното.

" Трябва да се управляват неприятните практики, с цел да се даде късмет на добре работещите сътрудници. Тази диспропорционалност, която се сътвори през годините, да има привилигировани специалности, се случи изкуствено. Колеги не се специализират в дадена компетентност, тъй като виждат, че тя е безперспективна. Именно това би трябвало да бъде прекъснато. Важно е да преследваме идентични цели “, сподели Маджаров на срещата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР