Пет поръчки на обща стойност над 878 млн. лв. с

...
Пет поръчки на обща стойност над 878 млн. лв. с
Коментари Харесай

Журналистка блокира поръчки за близо 900 млн. лева

Пет поръчки на обща стойност над 878 млн. лева с Данък добавена стойност блокира журналистката Росица Александрова Кирева от Хасково.

Три от спрените процедури посредством едноличната ѝ компания " Рос БГ ", записана в бургаски апартамент, са оповестени от Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). Общата им стойност е 727 406 701 лева без Данък добавена стойност (или 872 888 041 лева с ДДС). Другите две са на община Велинград.
Фирма " Рос БГ " е основана през януари месец тази година. Дружеството е с 1000 лв. капитал и е задействано два месеца след учредяването му. Дейността му до момента като че ли главно се състои в прекъсване на оповестени публични поръчки. В Търговския указател компанията е вписана с многостранна активност.
С нулев опит в каквото и да е строителство " Рос БГ " ЕООД стопира първо процедурата за Проектиране и строителство на Централна гара София и ж.п. сектор Централна гара София – Волуяк. С тъжба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) я стопира на 15 март, като тя и до тогава е спирана от други компании. А поръчката е с планирана стойност 170 500 000 лева без Данък добавена стойност.
На 11 април " Рос БГ " подава тъжба против поръчка на община Велинград за реорганизация на общински пътища на стойност 2 611 569 лева Комисия за защита на конкуренцията отхвърля да образува произвеждане, само че и до през днешния ден поръчката не е рестартирана.
Няколко дни по-късно друга поръчка на Велинград е спряна – за реорганизация на улици. Тя е с планирана стойност 1 828 048 лева и Комисия за защита на конкуренцията афишира за нелегално решението за нейното разкриване.
На 21 май " Рос БГ " подава тъжба против друга поръчка на НКЖИ – на стойност 361 482 526 лева без Данък добавена стойност за рационализация на железопътен сектор Костенец – Септември.
На 12 юни пред Комисия за защита на конкуренцията е " маркирана " трета железопътна поръчка с планирана стойност 195 424 175 лева без Данък добавена стойност. Тя е за планиране и създаване на системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив – Бургас.
Може единствено да се гадае каква е задачата на цялата тази активност от човек, който до през вчерашния ден е бил основен редактор на Дарик радио в Хасково, тъй като инвестицията в тези обжалвания по никакъв начин не е за занемаряване.
Досега по четирите формирани в Комисия за защита на конкуренцията производства тя е платила не по-малко от 16 900 лв.. Отделно са заплащанията ѝ за производства пред Върховния административен съд. Отделно са разноските пред Комисия за защита на конкуренцията и от Върховен административен съд.
В уеб страницата на " Дарик " Росица Александрова към момента е вписана като основен редактор на радиостанцията в Хасково. В него написа, че е родена на 15 април 1979 година, работила като публицист от 14 години. От 2000 година е почнала като кореспондент в Дарик-Хасково, а три години е била в Дарик-София. " Живее на фамилни начала, има щерка ", е посочено още в уеб страницата.
По всички тъжби журналистката е поискала от Комисия за защита на конкуренцията да наложи краткотрайна мярка " прекъсване на производството ". Антимонополната комисия ги е отхвърлила с претекст, че прекъсването им би оказало отрицателно влияние върху както върху възложителя на публичната поръчка, по този начин и върху обществото. Тя се произнася, че поръчките на НКЖИ са от изключителна значимост и стратегическо значение в районен и народен мащаб. Подчертава, че възложителят няма право да подписа контракт с определения за реализатор участник, преди да влязат в действие всички решения по процедурата. Тоест, даже процедурата да не бъде спряна и по нея да има постановено решение за установяване на реализатор, ползите на жалбоподателя ще бъдат предпазени в задоволителна степен до решение на разногласието всъщност.
И трите решения на Комисия за защита на конкуренцията да отхвърли настояванията за прекъсване на производството са обжалвани пред Върховен административен съд, където също са отхвърлени.
Междувременно Комисия за защита на конкуренцията е оставила без почитание всъщност жалбите на " Рос БГ " ЕООД по трите процедури на НКЖИ, само че и тези решения на Комисията подлежат на обжалване пред Върховен административен съд.
До през днешния ден нито една от петте поръчки не е разблокирана, като се има поради, че за сектора Костенец – Септември тя е оповестена преди повече от година, за Пловдив – Бургас е почнала в края на ноември 2017 година, за София – Волуяк е стартирана при започване на ноември. На община Велинград поръчките са от март месец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР