Пет пъти повече недействителни бюлетини на изборите. 44 617 гласа

...
Пет пъти повече недействителни бюлетини на изборите. 44 617 гласа
Коментари Харесай

ЦИК: Пет пъти повече недействителни бюлетини спрямо изборите миналата есен

Пет пъти повече недействителни бюлетини на изборите. 44 617 гласа са били невалидни. За съпоставяне, на вота предходната есен са били 9042 в секциите с над 300 гласоподаватели. Всички недействителни гласове са единствено при хартиените бюлетини.

След 4 вота на спад, броят на недействителните гласове още веднъж стартира да пораства. Сега са 44 617. Това е все едно цялото население на градовe като Казанлък, Кърджали, Асеновград или Габрово да имат право да гласоподават, само че вотът им да не бъде зачетен. Като съществена причина специалистите показват двата вида избор по желание – с хартия или машина. И това, че най-после резултатите от двата вида гласувания се сумират.

Големият брой на недействителните бюлетини се дължи на гласуването на хартия, изясняват специалисти. Защото при машинен избор няма попълване на ръка на бюлетината. Така сбърканите гласове на 2 април водят до съпоставения, осведоми Nova.

" Това е популацията на един обитаем град или видях някъде, че някой се майтапи, че това е разликата сред първия и втория ", съобщи Първан Симеонов, социолог.

В тези сбърканите 44 617 гласа Първан Симеонов вижда непрекъснатото комплициране на гласоподавателя какви процедури би трябвало да извърши при гласуването.

" Това се дължи на връщането на хартиената бюлетина. То е явно. С което не желая да кажа, че хартиената бюлетина е неприятна, машинното гласоподаване е положително или противоположното.  Това непрекъснато пипане на изборната процедура напред-назад ражда ей такива неща. И това, което би трябвало да се направи, е изборната процедура да оставим хората да я схванат и да се приучат към нея ", показва социологът.

Все още оставаме надалеч от абсолютния връх на локалния избор през 2019 година, когато над 466 000 бюлетини се оказаха недействителни. Но занапред изборните наблюдаващи се тормозят, че в случай че не се промени сумирането тази статистика може да бъде усъвършенствана.

" Централната изборна комисия регистрира вота в последния вероятен миг късно нощес и това се дължи точно на извънредно комплицираните протоколи, в които секционните комисии трябваше да сумират резултата от хартиените бюлетини, както и от вота, подаден с машина, трябваше да преброяват както хартията, по този начин и машината ", акцентира  Лилиан Никифорова, Институт за развиване на обществената среда.

На камерите видяхме, че има безусловно разнородни тълкования по места по какъв начин да се сумират, какво да се записва. Това води до някакво деформиране на резултатите и затруднения за хората ", уточни Стоил Цицелков, Обществен съвет към ЦИК.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР